Medicina dentară este un domeniu aflat într-o continuă evoluție, datorită interesului constant pentru conceperea și implementarea proceselor de lucru noi, concepute astfel încât să contribuie la îmbunătățirea calității actului medical.
Tehnologia joacă un rol central în tot acest context, iar exemplele ce pot susține această afirmație sunt cât se poate de variate. Printarea 3D este doar unul dintre acestea, iar despre rolul acestui domeniu în medicina dentară vorbim pe larg în rândurile acestui articol.
Beneficii ale printării 3D în acest domeniu
Printarea 3D capătă din ce în ce mai mult adepți în acest domeniu medical, proveniți mai ales din zona de modelare dentară. Această tehnică de lucru 2.0 poate înlocui cu succes vechile procese de realizare a mulajelor, garantând niveluri ridicate de precizie și viteză.
Astfel, se pot economi resurse importante precum timpul sau materialele necesare pentru a se realiza formele dentare, așadar, costurile generate pe un anumit interval de timp se pot reduce considerabil.
Mai mult decât atât, percepția pozitiva a clienților față de serviciile oferite se poate traduce printr-o fidelizare a acestora pe termen lung, dar și prin recomandări oferite altora. Așadar, utilizarea tehnicilor de printare 3D rezolvă cu succes problemele asociate erorii umane.
Mai este important de precizat și faptul că procesele de modelare 3D sunt automatizate, așadar, resursa umană poate fi direcționată către alte activități ce pot oferi plusvaloare cadrul ofertei de servicii puse la dispoziție de unitatea medicală respectivă.
Cum se poate utiliza printarea 3D în medicina dentară?
Imprimantele 3D sunt din ce în ce mai utilizate în acest domeniu de specialitate. Iată ce ramuri ale medicinei dentare includ acum operațiuni de printare 3D și ce presupun, mai exact, acestea:
Printarea punților și coroanelor pentru turnarea finală
Lucrările manuale de modelare presupun timp de lucru ridicat și migală, existând de foarte multe ori riscul de revenire asupra modelului respectiv, din cauza erorii umane. Cu ajutorul tehnologiei 3D, realizarea la perfecție a unui număr mediu de 4 punți este de 30 de minute.
Printarea punților și coroanelor provizorii
Din considerente estetice, o mulțime de pacienți aleg varianta unor lucrări dentare provizorii, până când urmează să beneficieze de cele finale. Costurile pentru implementarea acestor servicii trebuie să fie avantajoase, iar timpul de realizare, unul cât se poate de scurt.
Totodată, calitatea punților și coroanelor provizorii trebuie să fie premium, în percepția celor care optează pentru o astfel de varianta, chiar daca acestea sunt utilizate pentru o perioadă limitată. Timpul pentru realizarea a 2-3 punți calitative cu ajutorul printării 3D: 40 de minute.
Printarea modelelor de lucru
Din ce în ce mai mulți tehnicieni dentari utilizează scanere intraorale pentru realizarea punților și coroanelor, cu ajutorul materialelor utilizate în acest proces revoluționar (alege din gama variata de filamente pentru imprimarea 3D).
Din acest motiv, se poate discuta despre lipsa amprentei fizice, precum și despre lipsa modelului de lucru clasic. Prin înțelegerea programelor software cu care o imprimată 3D funcționează în medicina dentară, modelele de lucru, atât de utile în activitatea prestată de tehnicienii dentari, vor putea fi realizate autonom în laborator.
Printarea 3D și viitorul medicinei dentare
Este important ca tehnicienii dentari să înțeleagă beneficiile pe termen lung pe care această tehnologie le poate aduce în activitatea practicată, fără a fi descurajați de faptul că trebuie să învețe într-o primă etapă un set de aptitudini noi.
Adaptarea în timp real la așteptările din ce în ce mai ridicate ale clienților le poate asigura o poziție de lider pe acest segment dinamic tuturor celor care profită încă de pe acum de printarea 3D.
Analizând suma de avantaje asociate acestui proces de lucru revoluționar, succesul acestor afaceri se poate baza pe o diferențiere clară în piață, privind costurile de utilizare, timpul de realizare efectiv sau calitatea lucrărilor dentare, fie acestea provizorii sau finale.