Asigurarea de locuință facultativă reprezintă o măsură suplimentară de siguranță. În timp ce polița standard cuprinde daunele provocate de cutremure, inundații, alunecări de teren, cea facultativă are în vedere alte riscuri. După ce ai investit în locuință și ai reușit să îți vezi visul îndeplinit, te poți gândi să închei o astfel de poliță.
Polița facultativă acoperă, de exemplu, pagubele făcute de incendii, furtuni, explozii, avalanșe. Poate avea în vedere riscuri ca lovirea locuinței de vehicule rutiere, căderea accidentală a unor corpuri, greutatea stratului de zăpadă. Alte situații pe care le poate acoperi sunt căderea aparatelor de zbor, boom-ul sonic, riscuri atmosferice. Află, în cele ce urmează, cum se calculează asigurarea facultativă a locuinței.
Opțiuni de calcul
Asigurarea apartamentului sau casei se evaluează în mod personalizat. Ai posibilitatea să apelezi la ajutorul unui specialist care va realiza toate calculele necesare sau poți alege să le efectuezi singur. În acest caz, tot ce trebuie să faci este să completezi un formular. Calculează asigurarea de locuință facultativă online, iar rezultatul se va genera automat.
În situația în care preferi să folosești singur calculatorul virtual, trebuie să acorzi atenție detaliilor. Completează cu grijă câmpurile din formular, astfel încât să treci valorile reale ce corespund apartamentului sau casei tale.
Datele necesare
Indiferent pentru ce tipuri de asigurări de locuință facultativă optezi, este important să cunoști anumite date atunci când efectuezi calculul. Acestea sunt necesare pentru a obține cotația și nu poți omite niciun criteriu. Trebuie să știi: suprafața, anul în care a fost realizată construcția, numărul total de etaje (în cazul apartamentelor), structura de rezistență (în situația caselor), suma asigurată, numărul de rate, localitatea și județul.
Un criteriu esențial pentru realizarea asigurării facultative este încheierea poliței PAD. Aceasta este obligatorie și are rolul de a acoperi daunele produse de trei tipuri de dezastre naturale: cele provocate de alunecări de teren, cele produse de inundații (fenomene naturale) și cele cauzate de cutremur. În funcție de structura locuinței, prima este de 10 euro sau 20 de euro, cu suma asigurată de 10.000 euro sau 20.000 euro. Pe lângă polița obligatorie PAD, există posibilitatea să închei și asigurare cu extra acoperiri, contra altor posibile riscuri.
Extra acoperiri
Asigurarea de locuință facultativă poate fi însoțită și de extra acoperiri. Acestea depind de asigurator și pot consta, de exemplu, în:
- Răspundere civilă, bunuri uzuale, alte cheltuieli specifice care se pot ivi în urma provocării daunelor;
- Vandalism, furt;
- Bani și bijuterii depozitate în seif;
- Înghețarea apei, conducte de apă avariate, refulare;
- Alte bunuri ce au valoare mare, precum colecții, obiecte de artă, electrocasnice.
După ce ai obținut rezultatul calculului, poți lua în considerare să faci următorul pas și să iei legătura cu un agent de asigurări. Acesta îți va sta la dispoziție pentru clarificări și vei te va ajuta să alegi un pachet care să se plieze pe caracteristicile locuinței și ale nevoilor tale. Îl poți consulta cu privire la buget, extra acoperiri și durata necesară pentru a intra în posesia eventualelor despăgubiri.
În concluzie, asigurarea de locuință facultativă este utilă și flexibilă. Ai posibilitatea de a găsi o variantă care să se potrivească necesităților tale. Este ușor de calculat, fiind necesar să cunoști în prealabil câteva elemente. Cu ajutorul acesteia, vei beneficia de un plus de siguranță și confort, fără griji.