După cum mulți dintre noi știm, igiena orală este esențială pentru o sănătate orală bună. Dar cum rămâne cu dinții bebelușilor?
Primii dinți temporari erup la majoritatea copiilor în intervalul 4-7 luni, însă este recomandată că igienă orală să înceapă încă din perioada de nou născut, urmând că după apariția primului dinte să apelăm și la spălatul pe dinți propriu zis.
Menținerea unei igiene orale adecvate la copilul mic este esențială pentru promovarea sănătății orale și generale, curatand resturile de lapte și alimentare și evitând acumularea bacteriană, ajutând la menținerea sănătății gingiilor și a dinților.
Dinții de lapte și igiena orală la copii
Dinții de lapte la copii au roluri variate și foarte importante, ajutând nu numai în masticație, deprinderea funcțiilor de vorbire și respirație, dar contribuind și la menținerea spațiului pentru dinții permanenți și ajutând, de asemenea, în dezvoltarea psihologică a copilului, menținerea încrederii în sine și nu în ultimul rând la abilitatea de socializare a celui mic.
Chiar înainte de apariția primilor dinți este recomandat a se menține igiena orală prin curățarea gurii de două ori pe zi cu o compresă curată cu ser fiziologic sau înmuiată în apă potabilă călduță. Se înfășoară compresa pe degetul arătător, apoi se masează gingiile, se curață partea internă a obrajilor și cu mișcări circulare se curată și limba. Este bine că această să devină o rutină de două ori pe zi.
Când bebelușul mai crește puțin se pot folosi și degetarele speciale pentru igiena orală la copii, urmând că după apariția primului dinte să începem să folosim o periuță adecvată și pastă de dinți.
Periuța trebuie să fie mică, adaptată unei guri mici, cu peri moi și cantitatea de pastă de dinți cu fluor într-o cantitate adecvată vârstei, o cantitate nu mai mare decât un bob de orez, care nu va cauza efecte negative dacă este înghițită. Începând cu vârstă de 3 ani cantitatea de pastă poate fi mărită, folosind o cantitate similară cu un bob de mazăre.
Este de asemenea foarte important să urmăriți evoluția stării de sănătate dentară și orală prin vizite regulate la un cabinet stomatologic pentru copii.
Articol realizat de către Dr. Mădălina Croitoru din cadrul echipei clinicii dentare Dental Hospital Romania:
Website: www.dentalro.ro | Email: info@dentalro.ro
Adresa: Str. Racari nr. 5, sector 3, Bucuresti
Telefoane: 0733.045.855 si 0721.021.855