Pompa de Căldură: Utilă pe tot Parcursul Anului

Chiar dacă în denumirea ei există termenul “căldură”, un asemenea echipament oferă mai mult decât atât. O pompă de căldură îți poate fi de folos și la încălzirea, dar și la răcirea locuinței. Ea reprezintă o alternativă chiar și pentru prepararea apei calde. Dacă vrei să cumperi și să instalezi o pompă de căldură, atunci articolul acesta îți va fi de ajutor.

Există mai multe tipuri de pompe de căldură: pompele sol-apă, pompele apă-apă și pompele aer-apă. Pompele de căldură aer-apă asigură încălzire, răcire și control al umidității. Acestea scot aerul cald din casă pe timpul verii și introduc aer cald în casă pe timpul iernii. 

Ce face o pompă de căldură?

E o întrebare firească pe care să ți-o pui. O pompă de căldură aer-apă reprezintă un sistem versatil de încălzire și răcire care utilizează un dispozitiv de manipulare a aerului care mută căldura dintr-un loc în altul. 

Pe timpul verii, pompa de căldură scoate căldura din interiorul casei tale la o unitate din exterior, astfel încât va contribui eficient la răcirea casei. Pe timpul iernii, pompa de căldură inversează procesul, trăgând aerul de afară și eliberându-l în interiorul casei, contribuind astfel la încălzirea ei. 

Diferența dintre o pompă de căldură și un aparat de aer condiționat

O pompă de căldură reprezintă o alternativă la aparatul de aer condiționat. Ca mecanism de răcire, aparatul de aer condiționat și pompa de căldură sunt asemănătoare, ambele trăgând aer cald din interiorul casei tale și eliminându-l în afară cu ajutorul unei unități exterioare. 

Dar, spre deosebire de un aparat de aer condiționat, o pompă de căldură poate inversa procesul, încălzindu-ți casa prin colectarea căldurii din aerul de afară și eliminarea acesteia în interiorul casei tale.

Care e cel mai bun moment pentru achiziționarea unei pompe de căldură?

Există multe zvonuri privind momentul ideal pentru achiziția unei pompe de căldură sau a unui aparat de aer condiționat. Unii oameni cred că cel mai bun moment este în afara sezonului, când cererea este mică. 

Alții cred că cel mai bun moment pentru achiziție este în sezon, când este cererea mare, pentru că atunci competiția este puternică și producătorii lansează oferte speciale. Fiecare dintre aceste momente oferă motive bune pentru a-ți înlocui vechile sisteme de răcire și încălzire. 

Achiziționare unei pompe de căldură primăvara

Dacă de abia ai trecut iarna utilizând sistemele de încălzire și răcire pe care le ai, ar fi bine să cumperi un nou sistem imediat. Primăvara este un moment prielnic pentru achiziția unei pompe de căldură, iar asta din mai multe motive. 

În primul rând, cererea este scăzută. Majoritatea oamenilor care au avut nevoie urgentă de o pompă de căldură au achiziționat una pe timpul iernii. Până la venirea primăverii, majoritatea persoanelor se vor asigura că au un sistem de încălzire funcțional.

Un alt motiv bun pentru care să achiziționezi o pompă de căldură sau un aparat de aer condiționat primăvara este vremea bună. Nu aveți prea mare nevoie să răciți sau să încălziți casa pe timpul primăverii, așa că nu ar trebui să fie afectată temperatura din casă dacă sistemul nu este funcțional câteva ore. 

Asta e bine, pentru că instalarea unui sistem durează în jur de câteva ore. Dacă te-ai gândit la montarea unui nou sistem, atunci primăvara ar putea fi cel mai bun moment pentru a face asta.

Achiziționarea unei pompe de căldură vara

Exact ca acțiunea din timpul primăverii, achiziția unei pompe de căldură vara e bună pentru că nu te va mai deranja durata de instalare. Există un mit conform căruia instalarea unui sistem de încălzire pe timpul verii te va costa mai puțin ca mână de lucru. Acesta nu este adevărat. Te va costa exact la fel în orice sezon. 

Dar există totuși câteva beneficii pentru a face achiziția unei pompe de căldură pe timpul verii. Temperaturile sunt bune astfel încât tu să nu suferi în timpul în care se instalează sistemul. 

Cererea e mai mică vara, astfel că vor exista mai multe intervaluri orare disponibile pentru programarea instalării la tine acasă. Totuși cererea va urca treptat către finalul verii, așa că fă achiziția la începutul acestui sezon.

Cumpărarea unei pompe de căldură toamna

Există foarte multe motive să cumperi o pompă de căldură înainte de sosirea iernii. În primul rând, e foarte important să pui la punct încălzirea înainte de sosirea temperaturilor joase. Pe măsură ce temperaturile scad, oamenii sunt mai dispuși să caute un nou sistem de încălzire, iar asta poate genera aglomerație la magazinele de pompe de căldură. 

Sezonul de vârf pentru instalarea pompelor de căldură este luna septembrie, dar toată perioada dintre august și decembrie poate fi aglomerată. Asta înseamnă că încă îți vei mai putea achiziționa o pompă de căldură, dar vei da cu greu de o persoană care să ți-o monteze.