Miopia reprezintă un viciu de refracție, la fel ca hipermetropia sau astigmatismul. În cazul persoanelor cu ochi sănătoși, razele de lumină parcurg un proces de refracție când traversează mediile transparente ale ochiului, lumina fiind focalizată pe retină. Persoanele cu miopie percep neclar obiectele aflate la distanță, deoarece lumina este focalizată în fața retinei. Pacienții cu miopie mică sau medie acuză dificultăți de vedere a imaginilor la distanță; în schimb, observă clar obiectele situate în apropiere.
Cauze comune ale pacienților care suferă de miopie
Miopia poate să apară la orice vârstă, dar cauzele pot varia de la o persoană la alta. Consultul oftalmologic este esențial pentru diagnosticare și stabilirea factorilor care au provocat afecțiunea. Astfel, medicul poate să recomande pacientului un tratament personalizat. Printre cele mai răspândite cauze ale miopiei, se numără:
- Factorul genetic
La majoritatea pacienților cu miopie, factorul ereditar este cel mai comun. De obicei, miopia la copii se instalează în primii ani de viață sau în perioada școlii.
- Nivelul scăzut de luminozitate
Expunerea prelungită la un mediu cu luminozitate slabă favorizează deteriorarea vederii. Aici ne referim la solicitarea excesivă și continuă a ochilor; de exemplu, când petreci timp îndelungat în fața ecranelor, sau când citești la lumină slabă.
- Schimbări la nivelul mediilor transparente
Mediile transparente ale ochilor pot trece prin anumite transformări, generate de afecțiuni specifice. De exemplu, miopia se poate dezvolta la persoanele care suferă de cataractă sau distrofie de cornee.
Principalele tratamente pentru vindecarea miopiei
Contrar opiniei generale, utilizarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact nu vindecă miopia. Aceste soluții ajută ochii numai să perceapă clar imaginile aflate la distanță, fără să depună efort. Miopia se tratează prin intervenții chirurgicale – fie prin metoda laserului, fie prin implant de cristalin artificial.
- Intervenție chirurgicală refractivă
Acest tip de operație miopie implică utilizarea laserului cu excimeri. Oftalmologul elimină parțial primul strat al corneei și, mai apoi, diminuează dioptriile, acționând pe cornee.
- Implant de cristalin artificial
Această operație reducere dioptrii se aplică în cazul dioptriilor mari sau când operația cu laser nu reprezintă o opțiune. Intervenția presupune eliminarea cristalinului natural prin intermediul ultrasunetelor, pentru ca mai apoi să fie aplicat cristalinul artificial. Acesta are rolul unei lentile. Cristalinul artificial e prevăzut cu dioptria corespunzătoare pentru a compensa defectul de vedere generat de viciul de refracție.
Consultul oftalmologic periodic e esențial pentru a identifica posibilele afecțiuni oculare, precum și pentru a monitoriza nivelul la care au ajuns dioptriile.