Acidul hialuronic (hialuronan) este o polizaharidă care se găsește în piele, țesutul conjunctiv și ochi. Acidul hialuronic este substanța care face ca pielea să fie sănătoasă și hidratată.
Care sunt cele mai importante roluri ale acidului hialuronic în organism
Cele mai importante roluri ale acidului hialuronic în organism sunt:
- hidratează pielea: pentru că molecula de acid hialuronic poate reține o cantitate mare de apă.
- crește elasticitatea pielii prin stimularea producției de colagen;
- ameliorează leziunile și regenerează pielea;
- lubrifiază articulațiile și cartilajele, iar în acest fel se previne osteoartrita.
Tocmai de aceea specialiștii consideră că acidul hialuronic are numeroase beneficii (în medicină, în tratamentele cosmetice). În acest articol le trecem în revistă pe cele mai importante. Există numeroase produse care conțin acid hialuronic (creme, picături, seruri topice, injecții).
Beneficiile utilizării acidului hialuronic în medicină
Cel mai important beneficiu al acidului hialuronic este acela de a reține apa. Această proprietate face ca țesuturile să fie lubrifiate și hidratate. Acesta este motivul pentru care foarte multe produse cosmetice au printre ingrediente acidul hialuronic și sunt recomandate pentru hidratarea pielii. Beneficiile utilizării acidului hialuronic sunt însă numeroase:
- ajută la vindecarea rănilor și leziunilor: acidul hialuronic se găsește în piele, dar atunci când apar leziuni, crește cantitatea de acid hialuronic, pentru că substanța ajută la ameliorarea inflamației. Se folosește în cazul arsurilor de grad II și III.
- are proprietăți antibacteriene: reduce riscul de infecție dacă este aplicat direct pe leziuni.
- ameliorează durerile articulare: încetinește boala degenerativă a articulațiilor.
- reduce simptomele de reflux gastroesofagian: refluxul gastroesofagian este afecțiunea în care conținutul stomacului ajunge în gât afectând mucoasa esofagiană.
- îmbunătățește uscăciunea și disconfortul ochilor: acidul hialuronic este recomandat de medicii oftalmologi în cazuri de uscăciune a ochilor sau de intervenții oculare. Acidul hialuronic în oftalmologie se folosește pentru tratarea cataractei, transplantul de cornee, afecțiunile retinei, tratarea sindromului de ochi uscat.
- previne inflamarea sau durerile în zona vezicii urinare: în cazul unei afecțiuni de care suferă femeile, numită cistita interstițială (sindromul vezicii dureroase). De asemenea, acidul hialuronic ameliorează frecvența urinară. Acidul hialuronic se poate introduce în vezica urinară cu ajutorul unui cateter.
- are efect asupra sănătății oaselor: încă se fac cercetări în acest sens, dar din ceea ce se cunoaște până acum acidul hialuronic menține sănătatea sistemului osos.
Beneficiile utilizării acidului hialuronic în cosmetică
- mărire buze cu acid hialuronic: există produse injectabile cu acid hialuronic care au formă de geluri transparente (se numesc fillere). Fillerele oferă volum și remodelează buzele. Acesta este un tip de acid hialuronic foarte asemănător cu acidul hialuronic care se află în organismul uman. În cazul intervenției de mărire a buzelor, trebuie spus că este foarte importantă calitatea acidului hialuronic utilizat, pentru că de această calitate vor depinde rezultatele intervenției.
- hidratează pielea: acidul hialuronic menține elasticitatea pielii.
- protejează organismul împotriva radicalilor liberi: acidul hialuronic acționează ca un antioxidant care are rolul de a proteja pielea de acțiunea radicalilor liberi.
- reduce efectele îmbătrânirii: acidul hialuronic menține pielea fermă, reduce liniile fine și ridurile. Umple ridurile pentru a reduce efectele îmbătrânirii.
- intră în tratamentele de remodelare a feței: poate fi vorba despre remodelarea nasului, a pomeților, a bărbiei, a liniei maxilarului.
Trebuie spus că în cazul tratamentelor cu acid hialuronic este vorba despre injectarea cu această substanță, iar efectele sunt temporare, ceea ce înseamnă că este necesară reinjectarea după o anumită perioadă de timp. În cazul unor tratamente cu acid hialuronic, pe zona care urmează să fie injectată se aplică o cremă anestezică, prevenind în acest fel durerile provocate de înțepătură. Injectarea cu acid hialuronic presupune o procedură care poate dura între 20-60 minute. Durata intervenției este în funcție de zona care este supusă remodelării.
Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.
Chirurgie plastica si estetica
Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare
www.cosmedica.ro
https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/