Evoluția smartwatch-ului pe piață

Un ceas inteligent este un computer care poate fi purtat. Are diferite tipuri, dimensiuni, aspect și funcționalități. Dacă ne uităm în urmă, vom putea înțelege evoluția smartwatch-ului pe piața de consum. Odată cu perioada de creștere a industriei electronice din ultimii 30 de ani, aplicarea acestei noi tehnologii s-a schimbat și ea. Și afectează mai ales tipurile mici de echipamente. Ceasul inteligent este unul dintre acestea și cea mai bună parte este că poate fi folosit pentru monitorizarea sănătății.

 

Ceasurile inteligente moderne oferă o interfață locală cu ecran tactil pentru utilizarea zilnică, în timp ce o aplicație pentru smartphone asociată asigură managementul și telemetria. Majoritatea ceasurilor inteligente lansate în urmă cu aproape un deceniu, începând cu 2012. Iar înainte de aceasta se știau strămoșilor, ceasurile digitale.

Exemple pentru evoluția acestei tehnologii

 

  1. Primul ceas digital, care a debutat în 1972, a fost Pulsar P1 produs de Hamilton Watch Company. „Pulsar” a devenit un nume de marcă care va fi achiziționat ulterior de Seiko în 1978. El a fost primul strămoș a unui smartwatch de astăzi.
  2. Odată cu introducerea computerelor personale în anii 1980, Seiko a început să dezvolte computere sub formă de ceasuri. Ceasul Data 2000 (1983) a venit cu o tastatură externă pentru introducerea datelor. Datele au fost sincronizate de la tastatură la ceas prin cuplare electromagnetică (docking wireless). Numele provine de la capacitatea sa de a stoca 2000 de caractere. Memoria sa era mică, de numai 112 cifre. A fost lansat în 1984. Arată ciudat cu tastatura, dar a fost o senzație.
  3. În 2003, Fossil a lansat Wrist PDA, un ceas care rula Palm OS și conținea 8 MB de RAM și 4 MB de memorie flash. Conținea un stylus încorporat pentru a ajuta la utilizarea micului afișaj monocrom, care avea o rezoluție de 160×160 pixeli.
  4. Sony Ericsson a făcut echipă cu Fossils și a lansat primul ceas, MBW-100, care se conectează la Bluetooth. Acest ceas a notificat utilizatorul când a primit apeluri și mesaje text. Deși ceasul nu a fost popular, deoarece se va conecta și funcționa doar cu telefoanele Sony Ericsson.
  5. În 2013, Neptune a anunțat ceasul inteligent Neptune Pine. Neptune Pine a devenit disponibil pentru utilizatori în 2014 și a rulat sistemul de operare Android complet. Are o opțiune micro-SIM. Ceasul permite să efectuezi apeluri și chiar să te conectezi la o rețea de date. Ceasul vine cu un ecran de 63 cm, procesor ARM Cortex-A9 single-core de 1 GHz, o cameră de 5 megapixeli, difuzor, microfon, Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g/n, conectivitate GPS și GSM. Se spune că ceasul este disponibil în variante de memorie de 8, 16 sau 32 GB. Alte caracteristici oferite de ceas sunt o busolă digitală, un monitor al ritmului cardiac, radio FM și o tastatură QWERTY completă, care a fost proiectată pentru a se potrivi cu afișajul de 60 cm.
  6. În aprilie 2015, Apple a dezvăluit iWatch, cu o rezoluție semnificativ mai mică decât Samsung Gear S de 360 x 480, la versiuni de 340 x 272 pixeli și 390 x 312 pixeli. Ceasurile inteligente Apple folosesc API-ul WatchOS 2 pentru a le conecta la iPhone. Lista continuă, dar cele mai cunoscute azi sunt Apple Watch 7 și Samsung Watch 4. Aceste produse pot fi găsite pe website-uri precum Altex.ro unde vei găsi toate caracteristicile descrise a fiecărui produs.

Ceasul inteligent are un număr semnificativ de concepte și termeni care trebuie înțeleși de către designerii cadranelor de ceas, astfel încât să-și poată face treaba eficient. 

 

Sursă foto: unsplash.com