Canalizarea este una dintre utilitățile esențiale de care au nevoie oamenii pentru obținerea unui nivel de confort sporit. Deși pare o invenție modernă, acest sistem există de mii de ani, cea mai veche rețea de evacuare acoperită fiind găsită pe Valea Indului (subcontinentul indian). În prezent, în anumite zone sunt canalizări centralizate, dar, în mediul rural sau la marginea centrelor urbane, uneori este necesară construcția unei structuri proprii pentru evacuarea apelor reziduale și pluviale. Dacă intenționezi să demarezi un astfel de proiect, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să realizezi o lucrare hidrotehnică de calitate:
Alege sistemul de canalizare în funcție de locație
Construirea unui sistem propriu de colectare a apelor reziduale din gospodărie se realizează de cele mai multe ori prin montarea unei fose septice în pământ. Este vorba despre un ansamblu de bazine colectoare, fiecare jucând un anumit rol în procesul de preluare, tratare si deversare a apelor uzate. Astfel, tipul de fosă va fi ales ținând cont de perimetrul respectiv, distanța optimă de instalare față de imobil, accesul facil, traficul din zonă sau înclinarea terenului.
Folosește rigole pentru drenarea apelor pluviale
Atunci când construiești un sistem de canalizare, nu trebuie să uiți de evacuarea apelor pluviale. În acest sens, accesează un magazin online cu produse pentru drenarea apelor și alege rigolele adecvate pentru spațiul din exterior. Variantele modulare sunt ideale întrucât permit conectarea canalului de scurgere din lateral, din față sau în jos.
Achiziționează materialele potrivite pentru lucrare
Principalele produse de care ai nevoie pentru construcția unui sistem de canalizare sunt țevile, racordurile, robineții, materialele izolatoare, nisipul și cimentul. În funcție de gradul de utilizare a rețelei, determină diametrele optime pentru țevi întrucât sunt necesare țevi de alimentare, pentru colectarea apei către fosă sau drenaj.
Dimensionează corect sistemul de canalizare
Acest criteriu este foarte important pentru alegerea unei dimensiuni optime a fosei. Prin urmare, trebuie să iei în considerare numărul de utilizatori din clădirea unde va fi realizat sistemul de canalizare. Ca regulă generală, ia în considerare ca fosa septică pe care o alegi să fie de 1.5 ori mai mare decât dimensiunea ce ar fi necesară pentru debitul de reziduuri calculat în funcție de numărul celor ce vor folosi canalizarea.
Elaborează arhitectura rețelei de țevi subterane
Ca să realizezi un circuit eficient, este bine să ai în vedere modul de amplasare a punctelor de colectare, să stabilești traseele de evacuare și să incluzi posibilitățile de vidanjare în respectivul perimetru. Practic, trebuie să determini locul fiecărui element component al sistemului de canalizare ca să nu te confrunți ulterior cu probleme.
Asigură o pantă pentru scurgerea apelor reziduale
La săparea șanțurilor, ai grijă să asiguri o pantă de 1-2% pentru scurgerea apei uzate. De asemenea, montează țevile pe pat de nisip pentru ajustarea deviațiilor de pantă și amortizarea șocurilor și acoperă-le tot cu nisip, ca să fie bine izolate.
Execuția calitativă a sistemului de canalizare e necesară pentru eliminarea optimă a apelor uzate și evitarea mirosurilor neplăcute sau a scurgerilor nedorite.