Datorită faptului că vremea de afară se răcește tot mai mult, corpul este supus la schimbări, devine mai sensibil și este necesară o îngrijire adecvată.
Ce se întâmplă atunci când corpul este expus la frig?
Atunci când este expus la temperaturi joase, corpul uman depune efort suplimentar în vederea păstrării căldurii proprii, iar în cazul în care timpul de expunere la frig este îndelungat, acesta poate ajunge să sufere de anumite afecțiuni, mai mult sau mai puțin vătămătoare.
Cea mai frecventă afecțiune întâlnită este hipotermia, care apare atunci când corpul își pierde căldura într-un ritm mai alert decât este capabil să o producă. Printre simptomele hipotermiei se enumeră respirația îngreunată, frisoanele, hipotensiunea și starea de confuzie.
În cazul în care corpul se expune la temperaturi foarte scăzute, se poate ajunge la degerături, care afectează zonele cu protecție redusă, cum ar fi membrele superioare și inferioare, nasul sau urechile. Degerăturile se împart în patru categorii în funcție de timpul de expunere, simptomele moderate fiind amorțeala și senzația de furnicătură, însă se poate să se ajungă și la necrozarea suprafeței afectate.
Riscul apariției acestor afecțiuni este influențat de alegerea unei vestimentații neadecvate pentru condițiile de vreme dificile.
Ce presupune o vestimentație adecvată în cazul expunerii la temperaturi joase?
Optează să porți încălțăminte cu talpă groasă și interior căptușit cu blană. Dintr-o gamă variată de ghete și bocanci de damă de pe modlet.ro poți să găsești perechea potrivită stilului tău, la prețuri accesibile și care să-ți ofere atât confortul de care ai nevoie, cât și o protecție împotriva frigului. Extremitățile corpului trebuie protejate cel mai bine, de aceea trebuie să acorzi o atenție deosebită și accesoriilor. Alege să porți căciuli, mănuși și fulare ce au în compoziție lână. Aceasta este un material cu proprietăți de păstrare a căldurii corporale.
Geaca este un articol vestimentar ce necesită să fie confecționat din materiale groase. Spre exemplu, fleece-ul este un material foarte confortabil, ușor și capabil să se usuce în timp scurt. Totuși, pentru o mai bună protecție termică, sunt indicate gecile cu un procent ridicat de lână în componență. De asemenea, încearcă să eviți hainele confecționate din materiale sintetice și din bumbac, deoarece nu sunt buni izolatori și se umezesc repede, astfel mărind șansele de hipotermie.
Din cauza urmărilor neplăcute și dăunătoare pe care le suferă organismul atunci când este expus la temperaturi scăzute este necesar să acorzi o atenție deosebită vestimentației și să alegi haine cu grad mare de protecție împotriva frigului atunci când vrei să ieși din casă.
Sursa foto: unsplash.com