Cum funcționează agențiile de amanet?

Pentru că se poate întâmpla de foarte multe ori să te confrunți cu situații în care ai nevoie de anumite sume de bani, pe care nu le poți obține rapid din nici o sursă, îți recomandăm să alegi varianta de amanet. Dacă cel mai frecvent se întâlnește amanetarea bijuteriilor sau a diferitelor obiecte de artă, află că tot mai des întâlnită este amanetarea autoturismelor sau a gadget-urilor.

Există două moduri prin care poți apela la o agenție de amanet — poți fie să lași ceva valoros ca și garanție pentru un împrumut, de exemplu bijuterii, o antichitate sau chiar automobilul, fie să vinzi articolul respectiv. Pentru asta trebuie să predai obiectul respectiv amanetului care îl va evalua pentru tine.

Cum funcționează amanetul?

Brokerul de amanet ar trebui să îți ofere un formular cu informații de credit precontract. Iar apoi ți se va da un contract de credit pe care să îl semnezi – verifică-l cu atenție și pune întrebări dacă nu înțelegi ceva din toată informația de acolo. Contractul va stabili cât durează împrumutul și cât va costa. Împrumutul se acordă în urma unui contract încheiat pe o perioadă de minim 30 de zile. După expirarea acestui termen, se mai acordă o perioadă de graţie de câteva zile, în funcţie de detaliile stabilite la semnarea contractului. Poți răscumpăra obiectul în orice moment, plătind ceea ce datorezi și primind articolul înapoi. Trebuie să știi însă că ți se poate oferi șansa să vinzi mașina pe perioada contractuală, în cazul în care nu poți achita împrumutul.

De obicei, este necesar să rambursezi împrumutul într-o singură plată, nu în rate. Dacă ai nevoie de mai mult timp pentru rambursare, amanetul ar putea fi de acord să prelungească termenul și să întocmească un nou contract de credit. În mod normal, este necesar să plătești cel puțin dobânda pe care o datorezi pe luna respectivă.

Ce poți amaneta?

Poți amaneta orice de valoare care poate fi revândut. Bijuteriile sunt obiectele pe care majoritatea oamenilor aleg să le amaneteze. Însă foarte des aleasă este și varianta de amanet auto în București unde posesorii de autoturisme își pot lăsa mașina ca garanție pentru un împrumut. Este un proces rapid, în mod normal vei avea banii în cont în 12-24 de ore. Suma stabilită în contract ți se va transfera doar în contul bancar personal. Un agent de amanet ar trebui să îți permită să îți răscumperi bunurile în orice moment și să perceapă doar dobândă pentru perioada în care ai împrumutat banii.

Cum funcționează amanetarea unui autovehicul?

Pentru a-ți amaneta autovehiculul trebuie să te prezinți cu acesta la o casă de amanet auto. Acolo va fi evaluat de către un expert al casei respective de amanet și ți se va comunica suma pe care o poți primi. Niciodată nu se va accepta autoevaluarea mașinii, astfel că nu vei putea stabili tu valoarea acesteia. În timpul evaluării se va ține cont de marca mașinii, modelul, anul de fabricație și starea de funcționare a mașinii. În general, poți primi până la 75% din valoarea mașinii tale. Trebuie să știi că pentru a te califica pentru primirea banilor, mașina trebuie să fie în perfectă stare de funcționare și să arate impecabil. Pe lângă asta, este necesar ca mașina să fie pe numele tău iar tu să faci dovada că ai vârsta de 18 ani împlinită.

După acceptarea condițiilor de către ambele părți și încheierea contractului, mașina va rămâne în parcarea subterană a casei de amanet. Aceasta este protejată de intemperii și razele soarelui si este supravegheată în permanență. Poți avea și tu acces la monitorizarea mașinii sau poți primi poze și video-uri cu aceasta în cazul în care le soliciți. Mașina este sigilată și se notează numărul de kilometri de la bord, în acest fel vei fi asigurat că nu va fi folosită de către persoane neautorizate. Pentru a te asigura că autoturismul tău va fi în aceeași stare în care l-ai predat și atunci când îl recuperezi, îți sugerăm să alegi firme de amanet auto de încredere, care respectă clienții și care îți garantează siguranța mașinii tale. În plus, la casa de amanet există și o poliță de asigurare civilă auto pentru mașinile aflate în custodie. În acest fel, și dacă apar situații extraordinare, știi că îți vei recupera bunul la valoarea la care l-ai predat.

Ce să faci dacă nu poți rambursa împrumutul la timp?

Dacă nu îți poți rambursa împrumutul până la termenul limită poți întreba amanetul dacă este pregătit să prelungească termenul limită. Împrumutul se acordă în urma unui contract încheiat pe o perioadă de minim 30 de zile. După expirarea acestui termen, se mai acordă o perioadă de graţie de câteva zile, în funcţie de detaliile stabilite la semnarea contractului. Poți opta însă pentru prelungirea contractului cu încă 30 de zile, dacă te afli în imposibilitatea de a rambursa împrumutul la expirarea termenului și astfel vei achita doar comisionul pentru luna precedentă. Comisionul mediu pe care îl percepe o firmă de amanet este de 0,3% pe zi. Acest comision poate scădea pana la 0,17% pe zi, în funcție de suma împrumutată și de perioada împrumutului acordat.

Este bine de știut că o casă de amanet auto îți poate oferi varianta în care să îți vinzi mașina. Poți veni in parcul auto al firmei de amanet cu potențiali clienți pentru a vinde autovehiculul si a rambursa împrumutul. În acest fel tu vei avea control complet asupra bunului tău. Poți stabili un preț mai mare de vânzare a mașinii, având ocazia de a rămâne si cu ceva bani in plus după achitarea creditului.

Concluzia este aceea că un amanet auto te poate salva în situația în care ai nevoie de o anumită sumă de bani într-un timp foarte scurt. Împrumutul ți se va acorda mult mai rapid, fără a fi necesare documente multe, așa că este o variantă de care trebuie să ții cont.

CategoriiFără categorie