Uscătoarele de mâini îți pot afecta sănătatea?

O modalitate absolut sigură de a te feri de contaminanții patogeni și alte tipuri de virusuri este spălarea mâinilor des cu apă și săpun, apoi folosirea unui prosop de hârtie pentru ștergerea și uscarea mâinilor. Studii recente au demonstrat faptul că uscătoarele de mâini cu jet puternic de aer, din toaletele publice, datorită mecanismului de funcționare tind mai mult să răspândească, mai degrabă decât să elimine, germenii patogeni. 

Același lucru este valabil și pentru uscătoarele cu aer cald, chiar dacă într-o mai mică măsură. Astfel, temperatura folosită inactivează bacteriile timp de o anumită perioadă, chiar dacă nu le elimină, ceea ce se dovedește a fi benefic.

Când vine vorba de uscatoare maini, trebuie avut în vedere faptul că nu doar spălarea mâinilor este esențială pentru a preveni răspândirea patogenilor, ci și faptul că, de fapt, mâinile umede cresc riscul de transmitere și contactare a bacteriilor. Așadar, uscarea mâinilor este un pas cel puțin la fel de important în prevenția anumitor patologii. În industria medicală și cea alimentară spălarea mâinilor este absolut esențială, în primul rând pentru sunt domenii în care contactul cu și dintre oameni este maximizat. Drept urmare, și cel puțin în ultimii ani, o mulțime de studii de cercetare și-au îndreptat atenția asupra tehnicilor de spălare și de uscare a mâinilor.

În mai multe studii întreprinse de microbiologi, au fost comparate uscătoarele cu jet de aer cu uscătoarele cu aer cald și prosoapele de hârtie. Rezultatele obținute au fost, într-o mare măsură, surprinzătoare pentru oamenii de știință. S-a observat că uscătorul cu jet de aer a dus la situația în care au fost dispersați de 20 de ori mai mulți viruși decât cei dispersați de către uscătorul cu aer cald și de peste 190 de ori mai mulți decât prosoapele de hârtie. Rezultatele s-au cuantificat prin utilizarea celor trei mijloace de uscare plasate la înălțimi diferite față de sol (unde se adună o cantitate bacteriană semnificativă).

Totul se rezumă la modul în care funcționează fiecare metodă de uscare. Uscătorul ce folosește jetul de aer forțează ca acesta să iasă în lateral și la viteze foarte mari. Uscătoarele cu aer cald, de altfel, funcționează prin evaporare, iar prosoapele de hârtie prin imbibiție – absorb apa. S-a observat că uscarea mâinilor folosind prosoape de hârtie nu doar că le usucă mai repede, dar, datorită frecării, are loc dislocarea bacteriilor și transferul acestora pe prosopul folosit. Altfel, se recomandă și evitarea distribuitoarelor de prosoape din hârtie, deoarece, implicit, poate avea loc transmiterea germenilor de la o persoană la alta.

Studiile certifică faptul că în cazul în care se folosesc aceste modalități de uscare într-un mediu curat, cum ar fi cel în care podeaua a fost curățată folosindu-se produse curatenie profesionale, încărcătura microbiană este mult mai mică (chiar dacă rapoartele tind să se păstreze). În cele din urmă, cât de curate sunt mâinile depinde și de intensitatea frecării în timpul spălării, tipul de săpun folosit (săpunurile lichide sunt de preferat în locul celor solide) și temperatura pe care o are apa în momentul clătirii. Este destul de vagă și incoerentă afirmarea că uscătoarele de mâini îți pot afecta sănătatea, dar este cert că prosoapele de hârtie sunt mult mai recomandate. 

 

CategoriiFără categorie