Simptomele de sarcină pot fi cu adevărat tulburătoare și generatoare de disconfort crescut în viața viitoarei mamei. Fie că vorbim despre greață, oboseală, dureri abdominale, cunoscute printre primele semne de sarcină, fie că ne apropiem considerabil de momentul nașterii, îngrijirea prenatală este esențială. Monitorizarea sarcinii de către un medic ginecolog, încă din primele săptămâni, ajută gravida să fie mai bine informată și să se poată bucura în liniște de etapele dezvoltării intrauterine ale bebelușului, fără griji suplimentare pentru simptomele de graviditate.
Chiar dacă ești norocoasă și ai o sarcină fără simptome sau faci parte din categoria femeilor care au înțeles deja prin semne că ești însărcinată, îngrijirea prenatală trebuie să înceapă imediat după testul de sarcină pozitiv.
Cum te poate ajuta medicul să gestionezi simptomele de sarcină?
Îngrijirea prenatală reduce complicațiile în timpul sarcinii și previne problemele în timpul nașterii. Asistența medicală regulată în timpul sarcinii îți oferă informații vitale despre schimbările din corpul tău care ar putea pune sarcina sau propria ta sănătate în pericol. Sunt de asemenea simptome de sarcină care atestă transformările prin care trece organismul tău și care sunt uneori dificil de suportat.
Printre cele mai comune simptome sarcină 2 săptămâni se numără oboseala accentuată, urinările frecvente, durerea și sensibilitatea sânilor, acutizarea simțului mirosului, apoi greața și vărsăturile. Unele dureri sau sângerarea în perioada timpurie a sarcinii pot indica prezența unei sarcini extrauterine. Simptome ale acesteia pot apărea încă de la fixarea ovulului fecundat, care nu se implantează în uter, ci pe peretele exterior al acestuia. Sarcina ectopică sau extrauterină este catalogată drept urgență medicală. Este unul dintre motivele pentru care medicul trebuie să confirme întotdeauna sarcina pentru a verifica dacă sunt îndeplinite toate condițiile unei evoluții favorabile.
Cele trei componente principale ale îngrijirii prenatale sunt evaluarea riscurilor, promovarea și educația sănătății și intervenția terapeutică. Îngrijirea prenatală de înaltă calitate poate preveni sau duce la diagnosticarea și tratamentul în timp util a complicațiilor materne și fetale. Medicul va urmări fiecare etapă de sarcină, încât să aibă suficiente informații despre dezvoltarea bebelușului și transformările din organismul mamei. Pe kid.ro poți citi numeroase articole despre semnele de sarcină corespunzătoare pe trimestre, luni și săptămâni.
Ameliorează simptomele de sarcină neplăcute cu ajutorul ginecologului tău
Îngrijirea prenatală poate include administrarea suplimentară de acid folic, evitarea drogurilor, fumatului și alcoolului, exerciții fizice regulate, analize de sânge și examinări fizice regulate (sursa). Suplimentele nutritive administrate în urma analizelor și recomandate de medic, precum și o dietă adecvată pot contribui la ameliorarea simptomelor sarcinii.
De asemenea, mișcarea regulată, prin exerciții controlate poate ajuta în cazul durerilor abdominale, durerilor de spate sau durerilor cauzate de întinderea ligamentelor, alte simptome de gravidă frecvente. În sarcinile cu risc crescut de avort spontan, medicul poate indica metode și tratamente eficiente astfel încât sarcină să poată ajunge la termen.
Dacă te întrebi dacă ai beneficiat de îngrijire prenatală adecvată, trebuie să știi că sarcina trebuie urmărită de medicul ginecolog începând din primul trimestru și trebuie să includă cel puțin nouă vizite pentru o sarcină de 36 de săptămâni sau mai multe.