Dacă urmează să-ți iei responsabilitatea pentru plata unei ipoteci pentru următorii 30 sau 35 de ani, ar trebui să înțelegi toate noțiunile privind creditul ipotecar. În general, un împrumut pentru locuință are trei părți de bază: o plată în avans, rambursul lunar și dobânda.
Deoarece creditele ipotecare implică în majoritatea cazurilor un scadențar de plată pe termen lung, este important să cunoști exact cum funcționează. Iată 5 aspecte care trebuie știute despre creditele ipotecare:
1.Suma inițială împrumutată
Aceasta este suma principală pe care o vei primi din partea creditorului pentru achiziția locuinței dorite. Banca va decide cât de mult poți împrumuta pe baza unor factori precum: venitul, alte datorii înregistrate, valoarea locuinței adevărate după evaluare și valoarea avansului.
În cazul în care avansul este mai mic de 15% din valoarea totală a proprietății, banca poate considera că împrumutul este riscant sau îți poate percepe o rată a dobânzii mai mare. De ce? Capacitatea de a economisi și plata unui avans mai mare îi vor câștiga încrederea creditorului că vei plăti ratele lunare la timp.
2.Rata dobânzii
Rata dobânzii reprezintă plata serviciului pentru împrumutul de bani. Când aplici pentru o ipotecă, ești de acord cu o rată a dobânzii. În final, aceasta va determina valoarea rambursului total care nu este același lucru cu suma împrumutată inițial.
De obicei, ratele depind foarte mult de situația financiară a unei persoane, luând în considerare raportul datorie-venit. Astfel, cu ajutorul unui credit ipotecar și cu o rată a dobânzii convenabilă, poți să ai locuința ta de vis fără nici un alt stres financiar.
3.Rate fixe
Un credit ipotecar cu rată fixă înseamnă că plata lunară va fi aceeași pe toată durata contractuală a împrumutului. Când semnezi actele de credit, ești de acord cu o rată a dobânzii constantă care nu se va schimba niciodată.
Mulți debitori consideră că împrumutul cu rată fixă este cel mai bun, dar doar în cazul în care ratele dobânzilor sunt mici la momentul obținerii creditului.
4.Rate variabile
Un credit ipotecar cu rate variabile se referă la o rată a dobânzii fluctuantă, în funcție de piață și stabilitatea economică.
În cazul în care ratele dobânzilor sunt în creștere, la fel de mare va fi și rambursul lunar. Acest lucru poate duce la probleme financiare în cazul în care debitorul nu are un fond de urgență/economii pentru a acoperi costurile suplimentare.
În cazul în care ratele dobânzilor sunt în scădere, așa vor scădea și valoarea plăților lunare. Sfat: dacă ratele scad, poți să-ți refinanțezi ipoteca pentru a profita de rate mai avantajoase.
Luând în considerare instabilitatea economică la momentul actual, debitorii consideră că cel mai sigur este un împrumut cu rată fixă pentru protecția sănătății financiare.
5.Neplata ratelor lunare
Având în vedere cât ai de plătit, poate te întrebi ce se va întâmpla dacă ratezi una sau două rate? Probabil următoarea rată va fi percepută cu o taxă de întârziere de plată de către creditor. În plus, plățile ratate sunt raportate și înregistrate la Biroul de Credite, acest lucru având un impact negativ asupra scorului de credit.
Crezi că s-ar putea să nu plătești rata de luna aceasta sau poate că ai făcut asta deja? Cea mai bună soluție este să vorbești cu un reprezentant OTP Bank cât mai curând posibil. Vei lucra împreună cu un consultant avizat pentru a găsi o soluție fiabilă care să te ajute să revii pe drumul cel bun – fără alte griji și probleme financiare.