Vrei să-ți înveți copilul lucruri noi? Adoptă o metodă de învățare din jocuri

Când sunt mici joaca este un aspect important din viața copiilor. Deși pentru unii părinți poate părea că este o activitate prin care cei mici își folosesc energia, folosind diferite jucării această activitate poate duce la oferirea părinților un moment în care se pot ocupa de alte lucruri. Dar este important să nu se uite faptul că prin joacă copiii pot învăța foarte multe lucruri. Prin urmare, în cazul în care dorești ca copilul tău o să învețe de mic unele lucruri care vor fi folositoare în viață precum și să-i induci ideea de responsabilitate te poți folosi de jocurile copilăriei pentru a atinge acest scop.

4 lucruri prin care te poți folosi de jocurile copilului tău pentru a-l învăța lucruri noi

 

1. Drumeții în natură

Poți organiza diferite drumeții în natură pentru a petrece timp împreună cu copilul tău respirând în aer curat, dar și pentru a-l învăța diferite lucruri. Mai ales toamna, vă puteți juca cu frunzele care au căzut din copaci și puteți să observați diferitele culori și variații de frunze în funcție de copac, astfel învățând și să deosebească copacii.  Mai puteți de asemenea să faceți buchete din aceste frunze colorate sau să faceți un morman din frunzele căzute.

2. Jocuri cu păpuși animale de pluș

Un lucru pe care copii îl fac în mod frecvent atunci când se joacă cu păpuși sau cu diferite animale de pluș este inventarea unor scenarii prin care trec acești companioni. De cele mai multe ori aceste scenarii sunt inspirate din viața reală, ceea ce au văzut în jurul lor. Prin urmare poți alcătui chiar tu povești scenarii pentru copilul tău. De exemplu, poți achiziționa o păpușă Barbie de pe altex.ro pe care să o introduci copilului tău ca un personaj care îl învață ceea ce este bine și ceea ce este rău.

3. Desen și pictură

O altă activitate preferată a copiilor este aceea de a desena și de a colora. În mod normal copiii sunt orientați să deseneze ceea ce cunosc deja prin urmare este o activitate care îi ajută să își dezvolte mult creativitatea și recunoașterea lucrurilor din jur. Poți cere copilului tău să deseneze diferite lucruri cât mai similare cu cele reale. Acesta poate fi un proiect la care să lucreze mai multe zile, fapt care îl va învăța că uneori o sarcină poate fi dusă la îndeplinire pe într-o perioadă mai lungă de timp. La finalul proiectului în poți recompensa cu mici cadouri sau dulciuri.

4. Jocuri  sociale

Sunt diferite jocuri care imită situațiile sociale din viața reală. Desigur aceste jocuri sunt adaptate la vârstele copiilor prin urmare să pot juca cu ele încă de la șase ani.  Aceste jocuri de cele mai multe ori se bazează pe niște și scenarii din viața reală. Ai putea să organizezi o seară pe săptămână în care să vă jucați astfel de jocuri care să fie în același timp interactive pentru copil, dar și să învețe o lecție nouă. Dacă o organizezi ca o activitate recurentă poți verifica dacă a înțeles lecția anterioară și cu ajutorul jocului poate chiar să încerce să o pună în practică.

Este important de reținut că de cele mai multe ori copiii învață lucruri pe care le văd deja la adulții din viața lor. În același timp te poți folosi de diferite jocuri din viața lor pentru a învăța diferite lucruri. Metodele alternative de învățare interactive sunt foarte eficiente în rândul copiilor deoarece le hrănește curiozitatea, dar și oferă o oportunitate de a învăța lucruri noi. 

 

Sursă foto: Pixabay.com

CategoriiFără categorie