Ai nevoie de un implant dentar? Află dacă implanturile dentare sunt complet sigure pentru toți pacienții

Pentru majoritatea pacienților care sunt în stare bună de sănătate, aproape că nu există niciun risc de complicații sau probleme majore cu procedura de implant dentar.

Cu toate acestea, este important să ai o sănătate dentară bună înainte de a îți face implanturi dentare. Dacă ai o boală parodontală (adică gingivă) gravă nu te vei califica pentru implanturi până când nu vei putea obține tratamentul adecvat pentru a gestiona și a opri progresia bolii gingivale.

Descoperă în continuare mai multe informații despre cât de sigure și eficiente sunt implanturile dentare

 

Există studii care constată că între 80 și 95% dintre implanturile dentare erau încă în stare perfectă la 10 ani de la plasare, iar alte studii sugerează că rata de succes este între 95 și 98% pe o perioadă de până la 30-40 de ani. Practic, implanturile de dinți, cum sunt cele realizate de cisomedical.ro, sunt foarte sigure, în special atunci când sunt plasate de stomatologi experți în implanturi. Cu toate acestea, există încă unele complicații care pot apărea în anumite circumstanțe și despre care ar trebui să știi.

Cea mai frecventă complicație este „periimplantita”. Aceasta este o infecție a țesutului gingiilor din apropierea implantului dentar. Poate apărea din cauza curățării necorespunzătoare a locului implantului în timpul procedurii sau dacă pacientul nu își curăță și își îngrijește corect implantul după operație.

Din acest motiv, lucrul cu un stomatolog cu experiență pentru un implant și respectarea instrucțiunilor de recuperare după intervenție chirurgicală va elimina aproape complet riscul acestei complicații.

Mai rar, implantul poate să nu se atașeze corect de os. Acest lucru este mai frecvent la pacienții care au un os maxilar slăbit, astfel încât această problemă poate fi evitată prin planificare adecvată pre-implant și intervenții chirurgicale, cum ar fi grefarea osoasă pentru întărirea maxilarului.

O altă complicație este respingerea implantului. Denumită și „respingere a corpului străin”, această complicație este foarte rară și se întâmplă atunci când ai o reacție a sistemului imunitar sau o reacție alergică la implantul dentar. 

Cu toate acestea, aceste complicații sunt foarte rare și implanturile dentare sunt în general foarte sigure.

După cum am menționat mai sus, implanturile dentare au devenit cea mai recomandată procedură de către stomatologi pentru înlocuirea dinților lipsă din cauza accidentelor sau a cariilor.

Pe lângă, prezența bolii parodontale active și lipsa unui țesut osos sănătos adecvat pentru a ține implantul, există și alte condiții care ar putea împiedica utilizarea imediată a implanturilor. 

Tulburări cronice preexistente, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă pot să fie incluse pe această listă. Dar a avea aceste condiții nu exclude neapărat calificările tale pentru un implant dentar.

Ideal, este să discuți cu o echipă de experți și să vezi efectiv dacă faci parte din acele grupuri restrânse care nu se pot bucura de implanturi de dinți. În cazul unor tulburări preexistente, medicul dentist va trebui să decidă pentru sau împotriva unui implant în funcție de circumstanțele personale de sănătate.

 

Sursa Foto: Pexels.com

CategoriiFără categorie