De ce nu poți folosi același tip de făină pentru mai multe preparate?

Dacă mergi într-un supermarket, la raionul cu făină, probabil vei fi copleșit de multitudinea opțiunilor pe care le ai la dispoziție – atât de multe tipuri de făină, fiecare recomandat pentru anumite categorii de preparate. În urmă cu zeci de ani, bunicii noștri coceau pâine de casă, cozonac și plăcinte cu același tip de făină, adus de la moară și depozitat în cămară. De ce în ziua de astăzi nu mai poți folosi același tip de faina pentru mai multe preparate?

Tehnologia de fabricare a făinii a avansat.

Făina nu se mai obține într-un mod rudimentar, așa cum se întâmpla acum mulți ani. Există fabrici mari cu tehnologii inovatoare care au capaciatea de a curăța grâul, de a-l măcina și de a-l transforma în diverse tipuri de făină, cu proprietăți diferite. Acesta este de fapt și motivul principal pentru care acum găsești pe rafturile magazinelor mai multe tipuri de făină. Dacă nu s-ar fi dezvoltat astfel de tehnologii, făina ar fi fost la fel ca pe vremea bunicilor.

În ziua de astăzi putem vorbi chiar și de un control al calității riguros – fiecare tip de făină este inspectat și trecut prin diverse teste pentru a îndeplini standarde ridicate de calitate. În funcție de gradul de procesare și rafinare, făina poate fi încadrată în mai multe tipuri (tip 1750, 650, 550, 000, etc.). Un secret pe care doar cei care lucrează în fabricile de prelucrare a grâului este faptul că acest număr reprezină și procentul substanțelor minerale care se regăsesc în tipul de făină – spre exemplu, făina tip 1750 (graham) are un conținut de 1.75% substanțe minerale, cea tip 650 are 0.65%, 550 are 0.55% și tot așa. Făina albă tip 000 este cea mai fină și rafinată, deci conținut de substanțe minerale este de 0%. Asta nu înseamnă că făina albă nu este bună, trebuie doar să alegi un produs de calitate, cum este și făina de la Agrotrading.

Maiaua, nu făina – secretul bunicii.

Pe vremea bunicii, secretul era maiaua, nu făina. Puțină maia în aluatul de pâine, cozonac sau turte și toată lumea era fericită la masă. Astăzi, făina face diferența între preparate – dacă folosești faina 650 pentru un cozonac și făină 000 pentru o pâine, s-ar putea să nu obții cele mai bune rezultate pentru că fiecare tip de făine are proprietăți diferite. Iată ce tip de făină se recomandă să folosești pentru anumite preparate:

  • Faina 1050 – o făină integrală, potrivită pentru pâine sau foietaje, dar nu și pentru aluatul unor prăjituri fine,
  • Faina 650 – are un procent ricat de gluten și poate fi folosită pentru pâine, pizza și produsele de patisere ce necesită rumenire, cum ar fi covrigii,
  • Faina 450 – potrivită pentru torturi, prăjituri și preparate de patiserie,
  • Faina 000 – cea mai fină, perfectă pentru cozonaci și alte deserturi delicate.

Concluzia este una simplă: nu mai poți folosi același tip de făină pentru toate preparatele pentru că vei fi dezamăgit de rezultat. Dacă în schimb urmezi rețeta și folosești tipul de făină indicat de patiser, cofetar sau brutar, te vei bucura de cele mai gustoase preparate.

CategoriiFără categorie