Eficiență energetică cu bani europeni, la Galați

Sustenabilitatea a devenit, de câțiva ani, un principiu obligatoriu atât pentru companii, cât și pentru localități. Pentru a reduce amprenta de carbon, Uniunea Europeană a pus la bătaie fonduri semnificative pentru investiții ȋn surse alternative de energie, transport nepoluant și eficiența energetică a clădirilor. Dintre orașele din România, Galațiul a devenit campion la atragerea banilor europeni și implementarea proiectelor de eficientizare energetică.

,,Fondurile europene, cele alocate prin PNRR, sau cele de la Agentia Fondului pentru Mediu au reprezentat în bună măsură soluția în cazul nostru. Am urmărit ca aproape toate proiectele de investiții să aibă și această componentă, de eficientizare energetică. Galațiul are acum șansa obținerii resurselor externe pentru a putea evolua și nu ne putem permite să ratăm o astfel de ocazie. Desigur, vorbim despre provocări la tot pasul, însă a trebuit să le înfruntăm și să impunem o viziune clară în acest sens”, spune primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

De la începutul mandatului, edilul și-a propus să modernizeze urbea cu ajutorul banilor europeni, iar rezultatele încep să se vadă. Gălățenii merg acum cu tramvaie și autobuze noi, au acces la stații de încărcare pentru autoturisme electrice, la străzi și bulevarde modernizate, la mai multe piste pentru bicicliști și zone pietonale.

Multe clădiri publice și blocuri de locuințe din Galați au fost reabilitate, iar altele sunt ȋn lucru. Izolația termică a anvelopei clădirilor a fost îmbunătățită, s-au implementat sisteme de management energetic și s-au instalat sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile.

Până acum, proiectele pentru eficiență energetică, atât cele finalizate, cât și cele aflate ȋn implementare, au atras aproximativ 120 de milioane de euro, bani europeni. Ȋn cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, municipiul Galați a depus 14 proiecte privind reabilitare energetică a clădirilor rezidențiale, cu o valoare de peste 56 milioane de lei, 26 proiecte privind modernizarea și reabilitarea clădirilor ce aparțin unităților de învățământ, cu o valoare de aproximativ 140 de milioane de lei și 5 proiecte privind modernizarea si reabilitarea infrastructurii medicale.

Pentru următorii ani, Primăria din Galați se va concentra pe atragerea de fonduri prin PNRR. Ȋn paralel, încearcă să obțină finanțare și de la Agenția Fondului pentru Mediu. Ȋn cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, au fost depuse două proiecte privind modernizarea Sistemului de Iluminat Public din oraș, de 7.7 milioane de lei. În cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, au fost depuse 2 proiecte privind amplasarea de stații de încărcare electrică pentru vehicule nepoluante, ȋn valoare de 8.4 milioane de lei și 3 proiecte privind reabilitarea a trei clădiri publice, de 17 milioane de lei.

Un alt proiect interesant este instalarea unui parc fotovoltaic pentru alimentarea rețelelor publice de iluminare, pentru care se încearcă atragerea de fonduri prin URBACT. Valoarea studiului de fezabilitate de instalare a parcului fotovoltaic ȋn zona Tirighina, Galați, este de 302.070,38 lei.

CategoriiFără categorie