Piatra naturală decorativă conferă o senzație de eleganță deosebită și o textură unică tuturor spațiilor interioare și exterioare. Granitul, travertinul sau marmura sunt doar unele dintre cele mai utilizate pietre naturale, apreciate datorită calităților lor decorative, dar și a proprietăților fizice și chimice de neegalat. Descoperă în acest articol 3 lucruri mai puțin cunoscute despre piatra naturală.
1.Există 10 tipuri de pietre naturale decorative
În prezent, sunt numeroase tipuri de piatră naturală pentru decorat, fiecare cu aspectul și proprietățile sale unice. Iată-le pe cele mai populare:
- Granit: după diamant, granitul este următorul cel mai rezistent material din lume. Drept urmare, poate fi folosit în locurile supuse acțiunilor mecanice și chimice agresive, cum ar fi pardoselile și blaturile.
- Marmură: se poate găsi într-o varietate bogată de culori, de la roz, gri, alb, verde, roșu sau albastru. În plus, are un grad mic de absorbție al apei, ceea ce înseamnă că se pătează mai greu.
- Andezit: este o piatră naturală cu o granulație fină în nuanțe variate, rezistentă la căldură, presiune și uzură. În general, se folosește pentru orice placări verticale, la interior și la exterior.
- Travertin: cunoscut drept o marmură poroasă datorită golurilor cauzate de eliberarea dioxidului de carbon. Acesta asigură durabilitate și frumusețe, fiind folosit atât în amenajările exterioare, cât și interioare.
- Ardezie: este o piatră naturală foarte rezistentă și durabilă. Se utilizează la placări interioare și exterioare, la realizarea blaturilor de bucătărie, amenajarea acoperișurilor etc.
- Limestone (calcarul): este o piatră naturală mai delicată, cu o textură granulată distinctă, disponibilă într-o gamă largă de culori, de la crem deschis la gri închis.
2.Piatra naturală rezistă factorilor abrazivi și celor corozivi
Pietrele decorative și mozaicurile din piatră servesc la realizarea unor placări de calitate pentru pereți și podele, cu un efect estetic remarcabil. În plus, datorită caracteristicilor sale, acestea aduc în interior elementele naturii. Porozitatea pietrelor naturale permite transferul rapid de căldură prin pereți și, în același timp, ajută la îmbunătățirea acusticii încăperii prin reducerea ecoul din încăpere.
În funcție de tipul pietrei decorative, pot fi utilizate pentru placarea pereților din băi, bucătării, dormitoare, livinguri, săli de ședință, dar și cluburi sau restaurante. De asemenea, sunt potrivite pentru socluri, stâlpi, fațadele și pereții șemineelor, garduri și multe altele. Se integrează cu ușurință în amenajări și pot aduce un plus de rafinament spațiului unde sunt montate.
Mai mult decât atât, piatra naturală își păstrează caracteristicile și aspectul chiar dacă este supusă unor factori abrazivi, cum ar fi factorii de mediu, sau a celor corozivi. Din acest motiv este utilizată pe scară largă, atât în interior, cât și la exterior.
3.Piatra naturală a fost folosită la construcția multor clădiri și monumente de-a lungul secolelor
Multe tipuri de piatră naturală au fost folosite pentru construcția clădirilor, monumentelor și drumurilor de-a lungul anilor. Unele dintre acestea ne bucură privirea inclusiv astăzi, fiind dovada durabilității și longevității pietrei naturale.
De exemplu, Marea Piramidă a lui Cheops este construită din blocuri de calcar. Templul lui Artemis, Partenonul, David al lui Michelangelo și Templul lui Zeus sunt construcții realizate din marmură. Romanii au folosit granitul pentru construirea drumurilor și clădirilor, semn al rezistenței pietrei, dar și a disponibilității pietrei în acea perioadă. Acum aproape 3000 de ani, grecii antici creau mozaicuri deosebite pe podea cu piatră colorată. Unele s-au păstrat până în prezent și pot fi admirate, semn al durabilității materialului.
Dat fiind că majoritatea monumentelor culturale sunt în continuare în picioare, ne demonstrează că piatra naturală a jucat un rol uriaș în istoria și operele noastre de artă, pe lângă faptul că poate face față cu brio trecerii timpului.
Pietrele naturale decorative conferă spațiilor unde sunt montate o estetică la cel mai înalt nivel. Cu o mulțime de modele, culori și texturi, este aproape imposibil să nu găsești produsul potrivit proiectului tău.