Dacă te-ai hotărât să începi să te ocupi de agricultură, cu siguranță ai nevoie de instrumente care să te ajute să îți simplifici munca. Două dintre utilajele ce te vor ajuta în acest proces, sunt motocultorul și motosapa. Gândește-te în primul rând la suprafața terenului pe care îl deții și află mai jos care sunt diferențele și avantajele dintre aceste două utilaje.
Motocultorul
Este un utilaj puternic, potrivit pentru suprafețe de teren extinse, începând de la 1000 mp și până la 15.000 – 20.000 mp. Motocultorul se utilizează în pregătirea suprafețelor de teren pe care urmează să cultivi produsele agricole, arându-l, formând canale pentru semințe și acoperindu-le. Acestui utilaj i se pot atașa multiple accesorii, ajutându-te să îndeplinești mai multe sarcini cu o singură mașinărie. De exemplu, îi poți atașa o greblă pentru fân, lamă pentru îndepărtarea zăpezii, presă de balotat sau bilonat, tocător de crengi sau semănătoare.
Așa cum am menționat, motocultorul este un utilaj puternic, ceea ce înseamnă că și motorul trebuie să fie pe măsură. Găsești motocultoare cu motor pe benzină euro 5 și cu 5/6/7 CP. În funcție de motorul ales, acesta poate acoperi o suprafață mai mare sau mai mică de teren.
Motosapa
Motosapa este un utilaj ce poate fi utilizat în sere și în grădini, pe suprafețe de teren mici și mijlocii, de maxim 1.000 mp. Este folosită pentru a mărunți pământul, a pregăti solul pentru plantare sau pentru întreținerea culturilor. Spre deosebire de motocultor, motosapa se manevrează mai ușor datorită dimensiunilor reduse. Un alt avantaj al acesteia este că poate fi utilizată și de către persoanele care nu au experiență în agricultură.
Diferențe
O primă diferență între cele două utilaje este că motocultorul se folosește pentru suprafețele de teren mari și este ideal pentru pregătirea solurilor grele, iar motosapa este pentru suprafețe de teren mici și mijlocii cu sol nisipos.
În comparație cu motosapa, care oferă o adâncime de maxim 12 cm, motocultorul poate ajunge până la 25 cm, în funcție de modelul ales.
Altă diferență importantă este dimensiunea utilajelor, motocultorul fiind de dimensiuni mari, pe când motosapa este mică și nu necesită spațiu mare de depozitare.
Dacă există un buget în care vrei să te încadrezi, este important să știi că motosapa are prețuri mai mici decât motocultorul, dar trebuie să ții cont și de nevoile tale și ale gospodăriei pentru a face alegerea potrivită.
Întreținerea utilajelor
Atât motocultorul, cât și motosapa sunt ușor de întreținut. Nu trebuie decât să te asiguri că folosești uleiul recomandat de producător si să verifici periodic filtrul de aer și ambreiajul. Odată ce respecți aceste cerințe, utilajul tău sigur va da randament maxim și va avea o viață lungă.
Noi îți recomandăm să verifici specificațiile produselor pe care le găsești pe www.magazialucostica.ro pentru că deține o gamă largă de motosape și motocultoare cu motoare de capacități diferite, lățimi de lucru diferite și multiple accesorii pentru a îndeplini chiar și cele mai exigente pretenții.