Intr-o masura mai mare sau mai mica, toti suferim de anxietate. Doza de anxietate conteaza foarte mult. Daca este in doza mica, anxietatea poate fi cea care te da jos din pat dimineata desi n-ai niciun chef sa te duci la munca. Intr-o doza mai mare, anxietatea poate fi cea care iti da viata peste cap de nu mai poti face niciuna din treburile tale cotidiene. In plus, mai sunt si semne care te pot trimite la orice alt specialist dupa ajutor, numai la cel potrivit nu. Hai sa lamurim cateva aspecte care sa-ti vina in ajutor daca ai o banuiala ca anxietatea e la doze mai mari decat ar trebui sa fie.
3 semne care te pot pune pe o cale gresita
Probleme cu somnul
Cei mai multi adulti au probleme cu somnul. Problema se pune adesea pe seama oboselii, pe seama nenumaratelor treburi de facut in cursul zilei, pe seama dificultatilor de tot felul din familie. Insa, putini leaga problemele de somn cu simptomele de anxietate exacerbata.
Indigestie
Cel mai adesea te gandesti ca daca ai facut indigestie, probabil ca ai mancat ceva ce nu ti-a priit. Insa, e posibil ca organismul sa respinga orice fel de alimentatie daca este intr-o stare tensionata, anxioasa, chiar fara ca tu sa constientizezi acest lucru.
Tensiuni musculare
Stai mult pe scaun? Faci mult efort fizic la munca? Ei, atunci probabil ca de acolo ti se trag tensiunile musculare (dureri, crampe, etc.)… Nici nu te gandesti ca asa ceva ar avea vreo legatura cu anxietatea. Un organism tensionat si anxios propaga starea de spirit in plan fizic, de unde si problemele musculare.
.. si inca 4 care te pot duce la psihiatru sau psiholog
Grija excesiva
Fiecare om isi da seama cand e ingrijorat excesiv intr-o privinta. A nu confunda lipsa de grija cu nepasarea, pentru ca nu asa se pune problema. Exista o masura sanatoasa de ingrijorare care ne pastreaza in siguranta pe noi si pe cei dragi ai nostri. Dar exista si ingrijorare care ne da viata peste cap. Aceasta din urma este semn clar de anxietate. Poate chiar de atac de panica, daca nu se iau la timp masurile necesare de recuperare medicala.
Panica
Daca te panichezi inseamna fie ca anxietatea de care suferi a ajuns la cote foarte inalte, fie ca ai trecut printr-o trauma care explica frica extrema pe care o simti. Daca nu ti s-a intamplat nimic de genul acesta, atunci cere ajutor de urgenta pentru ca ai nevoie.
Amintiri traumatizante (flash back-uri)
E posibil sa ai flash-back-uri in urma unui eveniment traumatizant din trecut. Simpla lui amintire pasagera sa te perturbe de la viata cotidiana. Daca ai trecut printr-o trauma in trecut si pana acum n-ai cerut ajutor, fa-o acum. Lucrurile acestea nu trec de la sine. Mai mult, iti va accentua simptomele de anxietate sau de atac de panica.
Perfectionism
E bun pana la un punct, pentru ca ne provoaca sa facem lucruri de calitate, sa avem relatii de calitate, etc. Dar… atunci cand devine obositor, atunci cand motorul perfectionismului e frica, inseamna ca ceva nesanatos se petrece. De fapt in perfectionismul tau nu faci decat sa-ti exteriorizezi frica, anxietatea, nu dorinta de mai bine, de lucruri de calitate. Cere ajutorul unui specialist care sa te ajute sa identifici sursa fricii din viata ta si sa te elibereze de aceasta povara.
In concluzie
Mai intai trebuie sa mergi la medicul de familie, acesta iti va da o trimitere catre psihiatru care iti va pune un diagnostic si iti va da un tratament medicamentos. Inarmat cu acestea, ceri ajutorul unui psihoterapeut / psiholog impreuna cu care sa faci terapia de recuperare din anxietate sau din atac de panica.
Background image creted by Asier_relampagoestudio – Freepik.com