Examenul ginecologic anual este un aspect important al ingrijirii medicale preventive responsabile, asigurand bunastarea fizica si reproductiva. In ciuda avertismentelor din partea organizatiilor medicale cu prestigiu, multe femei nu fac o examinare ginecologica anuala. Acest lucru costa viata a mii de femei in fiecare an. Multe femei cred ca nu au nevoie de un medic decat daca au o problema de sanatate.
De fapt, problemele se depisteaza adesea in timpul unui examen de rutina anual. Fiecare femeie trebuie sa fie constienta de faptul ca boli precum cancerul de san, de col uterin si ovarian au putine simptome evidente, iar detectarea lor timpurie creste sansele de supravietuire.
Examenele ginecologice anuale ar trebui sa inceapa in jurul varstei de 15 ani. Desi examinarile pelviene sunt rareori necesare in timpul acestor prime vizite, examenul anual la o buna clinica de ginecologie din Bucuresti ajuta la stabilirea unei relatii medic-pacient. Tinerele femei pot pune intrebari care le framanta despre dezvoltarea corpului sau ciclul menstrual, metode de contraceptie si modul de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Majoritatea medicilor recomanda acum ca testul Papanicolau sa fie facut anual pentru majoritatea femeilor in varsta de 21 de ani si peste. Multe femei au echivalat testul Papanicolau cu examenul ginecologic anual cand, de fapt, testul Papanicolau este doar o mica componenta a examenului.
Evitarea examinarilor ginecologice de rutina anuale creste riscul de sarcina nedorita, infectii pelviene si poate intarzia diagnosticarea bolilor grave cum ar fi cancerul ovarian si de san.
La ce trebuie sa te astepti in timpul unei examinari? In primul rand, se discuta pe larg despre istoria medicala, inclusiv un istoric familial, pentru a evalua riscurile posibile ale cancerului familial. Se efectueaza un examen fizic, incluzand o evaluare a tensiunii arteriale, inaltime si greutate si un examen pelvian si de san.
In timpul examinarii pelviene, medicul poate lua mostre pentru testul Papanicolau, apoi examineaza intern uterul si ovarele. Spre deosebire de cancerul de col uterin, detectat de testul Papanicolau, cancerul ovarian este foarte dificil de detectat. Durerea sau alte simptome semnificative pot sa nu apara decat cand boala este mult avansata. Dar daca este descoperita timpuriu in timpul unui examen pelvian, cancerul ovarian poate fi trat prompt, ceea ce creste numarul de optiuni si sansele de supravietuire.
Medicul specialist de la clinica de ginecologie din Bucuresti va recomanda, de asemenea, o mamografie de screening daca ai varsta cuprinsa intre 35 si 40 de ani si mamografii anuale pentru femeile de peste 40 de ani. Pacientele de toate varstele vor fi invatate sa efectueze examene lunare prin autopalpare. Acesti pasi sunt esentiali pentru detectarea cancerului de san, care ucide mai mult de 46.000 de femei in fiecare an.
Medicul specialist va discuta despre metodele de contraceptie sau despre consilierea preconceptiei, protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala, nevoile de calciu, necesitatea masurarii colesterolului si importanta exercitiilor fizice regulate si a unei alimentatii echilibrate. Medicul poate oferi, de asemenea, solutii pentru renuntarea la fumat.
Detectarea timpurie si modalitatile de educare pentru reducerea riscurilor de cancer reprezinta cea mai buna aparare a fiecarei femei.