Pe masura ce evoluam ca societate, incepem sa consumam din ce in ce mai multa energie. Din pacate, acest lucru nu este tocmai OK nici pentru buzunar, nici pentru mediul inconjurator. Lucrurile evolueaza cu o rapiditate uriasa spre dezastrul ecologic, insa partea buna este ca exista si o evolutie in ceea ce priveste solutiile de economie si de protectie a naturii.
Certificatul energetic, auditul energetic si termografia in constructii sunt 3 dintre serviciile si documentele prezente pe piata imobiliara care au o utilitate in sensul reducerii consumului de energie. Problema este ca multi romani nu stiu cu exactitate ce reprezinta fiecare, asadar vom incerca sa ii lamurim.
Certificatul energetic
Certificatul energetic unul dintre putinele documente impuse de Uniunea Europeana atunci cand vine vorba despre o tranzactie imobiliara. Aproape orice proprietar de cladire in care exista activitate umana si care doreste sa vanda sau sa inchirieze imobilul trebuie sa contacteze un auditor energetic atestat pentru eliberarea unui astfel de certificat (exista si cateva mici exceptii prevazute de lege). In plus, pentru receptia finala a cladirilor este necesar sa fie intocmit si acest act.
Chiar daca este un document foarte simplu, se poate dovedi deosebit de util atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator, in conditiile in care poate sa ofere o idee exacta legata de consumul de energie din imobil (apartament/partea din cladire supusa certificarii).
Un certificat energetic contine o serie de detalii despre cladire si o clasificare a acesteia in functie de eficienta energetica. Clasele de eficienta energetica sunt notate cu litere de la A la G, clasa A definind cladirile foarte eficiente din punct de vedere energetic.
Atentie! Certificatul energetic poate sa fie eliberat doar de catre un auditor energetic atestat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Auditul energetic
La fel ca si in cazul certificatului energetic, auditul energetic este realizat de catre un auditor atestat, insa nu orice auditor poate sa realizeze un astfel de studiu. Cei autorizati sa ofere un astfel de serviciu sunt auditorii de gradul I. Diferentele dintre certificat si audit sunt destul de mari. Auditul este mai costisitor si vine la pachet cu mult mai multe detalii, dar si cu o serie de sfaturi utile pentru proprietar. Spre exemplu, in urma unui audit energetic, auditorul ofera sfaturi utile legate de anveloparea cladirii, de tipul de echipamente ce pot fi folosite sau de modul in care se poate incalzi cladirea, pentru a reduce consumul de energie.
Termografia (termografia) in constructii
In urma efectuarii unei termografii in infrarosu a constructiei se pot descoperi variatiile de temperatura ale unei cladiri si automat, zonele in care exista pierderi.
Termografia se realizeaza cu raze infrarosii si are mai multe avantajeamintim, dintre care :
-
sunt detectate locurile unde trebuie sa se lucreze pentru eliminarea pierderilor de caldura. In felul acesta se pot evita cheltuieli mari.
-
identificarea zonelor in care apare condensul si mucegaiul, lucru extrem de important pentru sanatatea celor care locuiesc sau lucreaza in cladire;
-
obtinerea de informatii legate de infiltratiile mari de aer.
Atat certificatul energetic, cat si auditul energetic si termografia cladirilor sunt extrem de importante pentru toti cei care doresc sa economiseasca pe termen lung.