Daca exista o noapte in care numarul artificiilor aprinse pe cer poate rivaliza cu Anul Nou, aceasta este cu siguranta Guy Fawkes Night. Noaptea lui Guy Fawkes, care are loc in fiecare an pe 5 noiembrie, este o sarbatoare britanica amintind de unul dintre cei mai cunoscuti rebeli din toate timpurile. Intrucat aceasta sarbatoare nu a fost (inca) adoptata in Romania, precum Halloween de exemplu, citind acest articol in continuare poti afla mai multe despre omul care ii da numele.
Guy Fawkes, cunoscut si sub numele de Guido Fawkes, s-a nascut pe 13 aprilie 1570 si a devenit cunoscut in anul 1605, cand a fost unul dintre initiatorii Complotului Prafului de Pusca. De confesiune catolica, Fawkes si ceilalti participanti la complot planuiau sa indeparteze guvernarea protestanta de la conducerea tarii, insa modul in care doreau sa realizeze acest lucru a ramas pentru totdeauna in istorie.
Nici mai mult, nici mai putin, Fawkes dorea sa arunce in aer cladirea Parlamentului britanic, in timp ce inauntru se afla Regele James I alaturi de intreaga nobilime protestanta. Catolicii considerau ca aceasta este o reactie potrivita vizavi de discriminarea sistematica la care aceasta confesiune ar fi fost supusa in perioada respectiva.
Desi „creierul” operatiunii a fost Robert Catesby, Guy Fawkes a fost cel insarcinat cu punerea in aplicare a planului. Din fericire pentru Regele James I, rebelul a fost arestat in dimineata zilei de 5 noiembrie, in urma unei inspectii la subsolul Parlamentului. La scurt timp dupa, britanicii au inceput sa sarbatoreasca Noaptea lui Guy Fawkes in fiecare an pe 5 noiembrie, lansand artificii si arzand o papusa cu chipul rebelului.
Desi este figura centrala a uneia dintre cele mai spectaculoase sarbatori cu artificii, Guy Fawkes a avut o influenta mult mai mare, atat la nivelul Regatului Unit, cat si al intregii lumi. Astfel, cuvantul englezesc „guy” (barbat, tip) provine de la numele sau, iar masca inspirata de figura sa este probabil cea mai cunoscuta din intreaga lume, fiind folosita de gruparea Anonymous si de sustinatorii miscarii Occupy Wall Street.
Mai mult decat atat, pe langa „artificiile” prin care planuia sa il lichideze pe Regele James I, Guy Fawkes a luptat de partea spaniolilor in Tarile de Jos, motiv pentru care a preluat prenumele „Guido”.
De-a lungul timpului, sarbatoarea de Guy Fawkes Night a trecut prin mai multe etape, iar artificiile au fost uneori interzise, spre exemplu in timpul domniei Regelui James al II-lea (1685-1688).
In anumiti ani, aceasta sarbatoare coincide cu Diwali, festivalul luminilor din India, fapt care ii face pe multi sa se intrebe care artificii vor straluci mai tare, cele din Marea Britanie sau cele din fosta colonie din Asia de Sud.
Pe langa Revelion, Guy Fawkes Night, Diwali si Ziua Nationala a Statelor Unite ale Americii, exista si alte evenimente care au in centrul lor artificiile: Festivalul din Montreal (Canada), Festivalul International Da Nang (Vietnam), World Pyro Olympics (Filipine), Targul Pirotehnic din Tultepec (Mexic) si Festivalul International Costa Brava (Spania).