Când erai mic, cel mai probabil părinții tăi îți spuneau: „nu sta așa aproape de televizor că o sa îți strici ochii!”. În prezent, copiii aud din ce în ce mai puțin această frază, mai ales că ecranul pe care privesc desenele preferate este mult mai mic și stă în mâinile lor, dar și pentru că efectele negative se observă nu doar în deficiențele de vedere. Ceea ce văd îi influențează pe copii, și dacă sunt lăsați să urmărească desene fără niciun filtru, asta le poate afecta personalitatea, conștiința și stima de sine.
Cum poți să previi efectele negative, fără ca cel mic să se simtă limitat sau privat de divertisment, dar și care sunt efectele cele mai grave, afli în continuare.
- Violența în desene animate
Uneori, chiar și cele mai amuzante și aparent inofensive desene, cum sunt cele cu Tom și Jerry, pot fi împânzite de scene de violență și încurajează răzbunarea. Multe dintre animațiile asemănătoare implică aruncarea unui obiect mare pe altcineva, explozibil, arme, și cineva este mereu bătut și are răni grave. Toate aceste mesaje subliminale sau nu, ajung în mintea copiilor. Copiii absorb aceste scene ca un burete și devin insensibil la violență, considerând aceste manifestări negative ca fiind normale și acceptate social. Unele desene animate au scene de violență care nu sunt mascate sub o cortină de amuzament. Copiii care le privesc adesea, sunt mai predispuși în a imita ceea ce văd. Experții au ajuns la concluzia că acești copii sunt mai nervoși, mai agresivi și mai neascultători.
- Probleme de sănătate
Faptul de a petrece mult timp în fața ecranului urmărind desene animate, poate cauza și probleme de sănătate fizică. Părinții au dreptate atunci când le spun copiilor că li se vor strica ochii, deoarece vederea poate să fie afectată. De asemenea, o poziție incorectă la TV poate duce la deformarea coloanei vertebrale. Lipsa de activitate fizică, poate duce la obezitate. Unii experți au găsit și o legătură între copiii care urmăresc multe desene și o dezvoltare greoaie a limbajului.
Pentru a determina copilul să facă mișcare și să se dezvolte cognitiv, trebuie să îl convingi să nu mai petreacă atât de mult timp urmărind desene. Pentru început ai putea să îi cumperi jucării cu personajele preferate din desenele animate, cum ar fi Blaze și Mașinile Uriașe. Fă-ți timp să te joci cu el și ajută-l să își creeze propriul episod din serialul animat preferat.
Nu uita că poți învăța copilul lecții valoroase prin joacă, și poți găsi jucăriile potrivite pe https://www.bebepufos.ro/.
- Modele în viață
În timp ce privesc desenele, copiii se identifică adesea cu personajele din desene. Unele personaje agresive, pot deveni foarte ușor modele pentru copiii tăi. Fără supravegherea unui adult care să explice diferența dintre ficțiune și realitate, copilul ar putea considera desenele o alternativă la viața reală, aceasta având un impact puternic negativ asupra dezvoltării psihologice.