Alegerea hotei pentru bucătărie nu este așa simplă cum pare pentru că sunt destul de multe aspecte care trebuie luate în considerare, aspecte pe care le vom detalia în cele ce urmează astfel încât să facem puțină lumină. Să vedem așadar cum alegem cea mai bună hotă de bucătărie.
Cum alegem cea mai bună hotă de bucătărie?
Eficiența – eficiența hotei este dată de cantitatea de aer calculată în metri cubi pe care o poate elimina din încăpere. Eficiența este în strânsă legătură cu numărul și puterea motoarelor hotei. Se recomandă o hotă eficientă pentru bucătăriile de mici dimensiuni.
Designul – aspectul hotei trebuie luat în cazul în care doriți să aduceți bucătăriei un plus de design prin intermediul acesteia dar să vă bucurați în același timp de eficiență. Cred că orice gospodină își dorește o hotă care să arate cât mai bine dar care să fie și eficientă.
Montarea – atunci când vine vorba despre montare, nu sunt prea multe lucruri de spus. Majoritatea se montează la perete, însă sunt și de tip insulă pentru cei care au astfel de bucătărie. În România bucătăriile de tip insulă nu sunt prea des întâlnite, din păcate.
Evacuarea – există două tipuri de hote din punct de vedere al evacuării. Avem hotele cu filtre și hotele cu furtun de evacuare pentru care trebuie dată gaură în perete. Este evident faptul că pentru eficiență maximă, sunt foarte recomandate hotele cu furtun de evacuare.
Zgomotul – deși hotele de bucătărie sunt foarte eficiente, marele lor dezavantaj este zgomotul pe care-l fac atunci când trag aerul. Majoritatea hotelor scot un zgomot cuprins între 50-55 dB. Oricum, atunci când lucrează la capacitate maximă orice hotă este zgomotoasă.
Extensia – cei care doresc să extindă marginile hotelor au posibilitatea de a cumpăra o hotă telescopică. Faptul că sunt telescopice și acoperă mai bine aragazul sporesc eficiența. Hotele telescopice aduc un plus de modernism în special bucătăriilor foarte compacte.
Dimensiunea – hota se alege în funcție de dimensiunea aragazului și mobila de bucătarie. Majoritatea hotelor au o lățime de 60 de centimetri, și reușesc să acopere aragazele normale. Există însă și de 90 de cm, care pot fi folosite atât pentru aragazele mai mari dar și pentru aragazele normale, pentru eficiență.
Încorporabilă – decizia de a cumpăra o hotă pentru bucătărie, încorporabilă, se ia evident atunci când mobilierul impune una. Mobilierul modern de bucătărie caută să încorporeze tot ce înseamnă electrocasnice.
Consumul – este împărțit pe 5 clase energetice, de la A la F. Dacă știți că sunteți genul de persoană care gătește mult, ar fi cazul să vă orientați către o hotă cu clasă energetică cât mai bună, astfel încât să nu crească foarte mult consumul de energie electrică.
Prețul – este direct proporțional cu dimensiunea, performanța și designul. Cu cât avem de-a face cu un utilaj mai potent și mai modern, cu un aspect desprins parcă din revistele de amenajări interioare, cu atât vom fi nevoiți să scoatem mai mulți bani din buzunare.