Construcția unei case nu începe cu fundația și nu se termină cu etapa de „casă la roșu”, procesul este unul de durată și pentru a-ți construi o casă de la zero nu este ușor. De la obținerea actelor necesare, până la proiectare și materialele de construcție, fiecare detaliu contează ca rezultatul să fie cel dorit.
Proiectul de casă trebuie să fie bine gândit, iar cuvântul – cheie este economia, iar asta nu presupune economisirea materialelor de construcție sau rabatul de la calitatea acestora, ci o economie pe termen lung, generată de eficiență energetică.
În ultimul timp, se pune foarte mult accent pe performanța energetică a caselor. Aceasta poate însemna menținerea unei temperaturi optime în interior, atât vara, cât și iarna, fără costuri ridicate. Deși îți alegi un sistem de încălzire sau un aparat de aer condiționat din clasa energetică A, eficiența sa scade odată cu nevoia de a „aerisi” casa. În momentul în care deschidem geamurile iarna, sistemul de încălzire trebuie să depună un efort mai mare pentru a reîncălzi locuința, generând costuri suplimentare, iar vara se întâmplă același lucru cu aparatul de aer condiționat.
Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură – soluția pentru o casă eficientă energetic
Prin urmare, trebuie să investim într-o soluție eficientă de economisire a energiei, care să reducă pierderile. E important de știut că aerul proaspăt poate fi adus în interior și fără să deschizi geamurile. De exemplu, sistemul de ventilație cu recuperare de căldură centralizat Atrea introduce aer proaspăt în interior și utilizează căldura aerului evacuat pentru a-l încălzi iarna, iar vara utilizează temperatura scăzută din interior pentru a răci aerul proaspăt și cald introdus de afară. Introducerea aerului proaspăt și evacuarea celui viciat se produc simultan, fără pierderi de temperatură, iar sistemul funcționează silențios și simplu, cu un consum mic de energie.
Momentul ideal pentru instalarea unui astfel de sistem este după ridicarea la roșu a casei, când încep instalațiile electrice și sanitare, înainte de finisarea pereților și a pardoselii. Totuși, în cazul unei case deja finisate, dacă lucrarea este realizată cum trebuie, disconfortul este minim.
Citeşte continuarea aici De ce ai nevoie de un sistem de ventilație cu recuperare de căldură în casă