Nutritia unui bebelus este o preocupare majora pentru orice parinte. De la nastere si pana la 3 ani, este determinanta pentru cresterea si dezvoltarea sa armonioasa si pentru starea sa de bine. Daca alaptatul este, fara doar si poate, cea mai buna modalitate de a-i acoperi nevoile nutritionale, laptele praf reprezinta cea mai populara alternativa,
Nutritia unui bebelus este o preocupare majora pentru orice parinte. De la nastere si pana la 3 ani, este determinanta pentru cresterea si dezvoltarea sa armonioasa si pentru starea sa de bine.
Daca alaptatul este, fara doar si poate, cea mai buna modalitate de a-i acoperi nevoile nutritionale, laptele praf reprezinta cea mai populara alternativa, completa si sigura. Cum aleg deci cea mai buna formula de lapte praf, care sa raspunda perfect nevoilor unui bebelus? Vei afla rspunsul la aceasta intrebare in randurile de mai jos.
Cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont in alegerea laptelui praf este, bineinteles, varsta bebelusului:
– formula de inceput se da inca de la nastere sau ca modalitate de completare a laptelui matern. Se poate folosi pana la inceputul diversificarii, adica pana la 6 luni;
– formula dupa 6 luni este cea care coincide cu introducerea treptata a alimentelor si este mai satioasa decat cea de la inceput;
– formula dupa 12 luni este cea care completeaza alimentatia bebelusului si se da, de obicei, intre 1-3 ani.
Compozitia laptelui praf
In marea lor majoritate, formulele de lapte praf sunt produse pe baza de lapte de vaca modificat. Este modificat, deoarece, in mod natural, laptele de vaca contine prea multe proteine pentru un bebelus. Asadar, laptele praf:
– contine o baza de proteine;
– este imbogatit cu fier;
– are un aport de grasimi vegetale;
– are un aport de glucide si de aminoacizi;
– este imbogatit cu vitamine.
Laptele praf special pentru anumite probleme care pot aparea
Se intampla destul de rar ca un bebelus sa nu treaca prin cateva mici probleme in primele sale luni de viata – probleme digestive sau alergice, intolerante alimentare si multe altele. Toate aceste neplaceri ii pot perturba starea de bine, dar si pe aceea a parintilor sai. In astfel de situatii exista formule speciale de lapte praf care ii aduc micutului toate elementele nutritionale de care are nevoie.
Laptele praf pentru bebelusii prematuri. Daca bebelusul a ales sa vina pe lume mai repede decat era prevazut, el va trebui sa fie urmarit indeaproape de catre pediatru. Acesta va trebui sa ii prescrie o formula de lapt praf speciala, pentru bebelusii prematuri. Un lapte imbogatit cu proteine si cu calciu este ideal pentru a te asigura de faptul ca ia asa cum trebuie in greutate.
Laptele praf anti-reflux. Daca bebelusul are reflux gastro-esofagian, pediatrul va recomanda un lapte praf anti-reflux. Acesta este ingrosat si imbogatit cu faina de roscove, pentru a reduce regurgitatiile celui mic.
Laptele hipoalergenic. Daca un bebelus este expus, din punct de vedere genetic, alergiilor, atunci pediatrul va prescrie un lapte praf hipoalergenic.
Laptele praf fara lactoza. Lactoza este un tip de zahar prezent in lapte si in derivatele sale. Daca bebelusul nu poate digera laptele, inseamna ca poate este intolerant la lactoza. Aceasta alergie poate sa duca la probleme legate de digestie. Din cauza faptului ca bebelusul nu produce o cantitate suficienta dintr-o anumita enzima, lactaza, acesta nu poate digera lactoza, care stagneaza la nivelul intestinului sau si fermenteaza.