Stabilirea unei relații cu banii se construiește încă din copilărie, atunci când se pun bazele pregătirii viitorului om adult. Din nefericire, țara noastră se situează pe ultimul loc în Europa când vine vorba de educația financiară. În aceste condiții, nu e de mirare că mulți dintre oamenii mari de astăzi nu reușesc să fie responsabili cu finanțele personale. Fără cunoștințe în acest domeniu, unii cheltuie mai mult decât câștigă și ajung cu ușurință pradă capcanelor financiare. Ca adult, trebuie să înțelegi că vârsta vine la pachet cu sarcini zilnice, nevoi sau urgențe pe care nu le mai poți rezolva apelând la favorurile părinților. Dacă ești tot mai conștient de acțiunile tale și ai nevoie de inspirație pentru a deveni mai responsabil, iată ce strategii poți adopta ca să eviți situațiile în care rămâi fără bani.
Stabilește un buget pentru consum
Cum planifici un buget personal? Vei înțelege diferența dintre nevoi și dorințe imediat ce vei pune pe hârtie veniturile și cheltuielile tale lunare. Adună toate câștigurile, creează o listă a costurilor fixe, cum ar fi facturile la utilități și a cheltuielilor variabile, precum cele cu benzina ori mâncarea. Dacă rezultatul final arată că îți mai rămân bani, atunci balanța financiară este bună. În caz contrar, trebuie să reduci din cheltuielile variabile ca să te încadrezi în buget și să pui ceva deoparte.
Economisește bani într-o monedă străină
De multe ori, planurile tale nu coincid cu resursele, de aceea este important să economisești din timp ca să obții ceea ce îți dorești. Salvând o sumă de bani în fiecare lună, vei acoperi mai ușor situațiile neprevăzute sau poți investi în lucrurile de care ai nevoie. O variantă bună ar fi să-ți ții economiile într-o monedă străină. Dă click aici pentru curs euro dacă vrei să afli valoarea banilor tăi. În acest fel, nu vei cheltui banii prea ușor și poți chiar să câștigi ceva și din diferențele de curs valutar.
Trasează anumite limite
Tentații apar la orice pas și este dificil să le faci față, de aceea cel mai simplu ar fi să îți impui limite. Bazează-te pe raționament și cumpătare ca să ajungi la un stil de viață în care folosești banii în mod inteligent. În loc să mănânci zilnic în oraș, fii chibzuit și servește masa la restaurant doar odată sau de două ori pe săptămână. Mergi la cumpărături cu lista după tine și nu achiziționa nimic mai mult decât ceea ce ai stabilit de acasă. În cazul în care îți este dificil să te acomodezi cu mai puțin, setează-ți o limită de cheltuieli zilnică pentru cardul folosit. În acest fel, cu siguranță nu vei avea cum să consumi mai mult decât ai stabilit și vei fi din ce în ce mai stăpân pe bugetul tău.
Având o sursă sigură de venit înseamnă că îți poți acoperi cheltuielile în fiecare lună. Totuși, gândește-te pe termen lung și învață să faci economii. Astfel, te vei organiza mai bine cu privire la cheltuirea banilor și o să te transformi ușor într-o persoană responsabilă.