Fie că vrei să cumperi un apartament pentru investiție ori pentru a locui în București, o astfel de achiziție necesită puțin mai multă muncă decât verificarea locației și a prețului. Înainte de a începe căutarea, parcurge următorii pași esențiali, în special dacă cumperi pentru prima dată un apartament în București.
1. Costurile suplimentare ale apartamentului
Proprietarul unui apartament, fie în bloc nou sau vechi, este obligat să participe la costurile de mentenanță a facilităților comune, cum ar fi liftul, casa scării, aleea de intrare în bloc sau spațiul verde din jurul blocului. Uneori se plătește o taxă anuală pentru această mentenanță – este bine să o cunoști din start pentru a nu avea surprize neplăcute.
2. Locul de parcare
Costul final include și costul locului de parcare? Sau se plătește o chirie anuală? Există suficiente locuri de parcare pentru musafiri? Ține cont de faptul că Bucureștiul este un oraș foarte aglomerat și locurile de parcare stradale sunt foarte limitate.
3. Nivelul de zgomot
Fă-ți timp și cunoaște nivelul de zgomot din apartament, din bloc și din zonă. Merită să vizitezi apartamentul în timpul zilei dar și seara pentru a-ți face o idee despre vecini, trafic local, trafic stradal etc. Este foarte important să cunoști viitori vecini înainte de a te decide asupra unui apartament aflat la vânzare în București.
4. Structura
Un aspect important de verificat este structura de bază a blocului de apartamente. Poate este necesar să ceri o inspecție independentă din partea unor specialiști. Pune-te în locul unui inspector și verifică clădirea de probleme minore cum ar fi calitatea izolației fonice, numărul și amplasamentul prizelor, calitatea lucrărilor generale ale clădirii.
5. Gradul de ocupare
Dacă cumperi un apartament ca și investiție, află care este rata de ocupare curentă a apartamentelor din zonă și din bloc. Îți vei face astfel o idee despe cât de ușor sau greu va fi să închiriezi apartamentul.
6. Chiriași sau proprietari?
Poate că acest detaliu nu va influența decizia finală de cumpărare, dar e bine de știut. Dacă apartamentul va urma să fie închiriat, mulți chiriași indică faptul că blocul este popular în zonă. Dacă apartamentul va fi locuit permanent, mulți chiriași vecini va însemna multe schimbări și agitație.
7. Facilitățile
Facilitățile ce deservesc zona ar trebui să fie pe lista de priorități. Apartamentul este în imediata apropiere de școli, magazine, parcuri, transport public sau săli de fitness ori saloane de îngrijire corporală? Discută cu familia ta despre nevoile membrilor pentru o viață modernă și implinită.
8. Spațiul
Are apartamentul numărul și configurația potrivite de camere pentru a se potrivi nevoilor tale? Numărul necesar de dormitoare și băi este evident. În mod ideal, s-ar putea să ai nevoie de mai multe zone de living dacă ai copii sau un spațiu destinat biroului dacă obișnuiești să lucrezi (și) de acasă.
9. Dezvoltări viitoare
Există planuri de dezvoltare planificate în apropierea apartamentului ce ar putea afecta valoarea sa? O plimbare în jurul străzilor învecinate îți va oferi o idee despre lucrările ce au loc în prezent. Dacă este posibil, întreabă la consiliul local dacă sunt planificate lucrări în zonă sau sunt propunse anumite proiecte.
Ca în cazul oricărei achiziții de apartament, asigură-te că întocmești o listă de verificare cu adevărat detaliată pornind de la punctele de mai sus, fă-ți temele și caută păreri independente înainte de a face o ofertă pentru un apartament de vânzare in București.