Unele afecțiuni nu se manifestă simptomatic, de aceea sunt necesare analize pentru a fi depistate. În cazul în care tu și partenerul tău planificați o sarcină, există o serie de investigații recomandate pentru a vă asigura că veți avea un copil sănătos. În timpul sarcinii, nu sunt permise tratamente medicale. De aceea, este important ca afecțiunile să fie tratate înainte de sarcină.
Analize de sânge și de urină
- Hemoleucograma – poate depista infecții sau anemii (de exemplu, anemia prin lipsă de fier).
- Glicemia – nivelul de glucoză din sânge. Diabetul poate duce la naștere prematură sau defecte la naștere, așadar nivelul glucozei din sânge al femeilor ce suferă de diabet trebuie atent monitorizat chiar dinaintea conceperii unei sarcini.
- Testare pentru rubeolă.
- Testul Rh – identifică prezența factorului RH în sângele părinților. În cazul în care mama are Rh negativ, înseamnă că nu posedă acest factor. Dacă tatăl are Rh pozitiv, înseamnă că deține factorul, care poate fi transmis copilului. Iar dacă copilul va avea Rh pozitiv mostenit de la tată, anticorpii mamei se vor activa pentru a distruge sângele fătului. La prima sarcină, fătul nu este afectat, însă mama devine sensibilizată, ceea ce crește foarte mult riscul ca următoarele sarcini să aibă de suferit – copiii se nasc cu boala hemolitică a nou-născutului.
- Anticorpii anti-HIV – identifică infecția cu HIV (virusul care cauzează SIDA), care poate fi transmis fătului.
- Anticorpi anti-HCV și antigen HBS – pentru depistarea hepatitelor C și B.
- Creatinina serică – ajută la identificarea afecțiunilor renale și riscului pentru făt.
- Profilul TORCH – identifică infecții precum toxoplasmoza, rujeola, sifilisul.
- Analize ale urinei pentru identificarea infecțiilor urinare, dar și a celor cu transmitere sexuală ce se pot transmite fătului la naștere (Chlamydia, Gonoreea).
Consult și analize ginecologice
Examenul pelvin ajută la depistarea chisturilor, fibroamelor, anomaliilor la nivelul organelor genitale interne care ar putea împiedica procesul de concepție.
Testul Babeș-Papanicolau identifică cancerul de col uterin, iar analiza secreției vaginale poate depista anumite infecții. La Arcadia, beneficiezi de servicii de obstetrică și ginecologie.
Analize genetice
Acestea sunt recomandate mai ales persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani, femeilor cu avorturi spontane în trecut și celor ce au în familie cazuri de boli genetice, cum ar fi sindroamele sau malformațiile congenitale.
Consult stomatologic
În timpul sarcinii, afecțiunile stomatologice se pot agrava, din cauza nivelului ridicat de hormoni.
Așadar, analizele și investigațiile înainte de sarcină sunt necesare pentru a depista eventualele afecțiuni precoce și pentru a evita afectarea fătului.