Spirulina și-a câștigat numele de superaliment, datorită multiplelor sale beneficii pentru sănătate, printre care întărirea sistemului imunitar, reglarea nivelului de glicemie din sânge sau tratamentul alergiilor. Spirulina este de fapt o algă foarte bogată în clorofilă, proteine, antioxidanți și complexul de vitamine B. Datorită acestor nutrienți este recomandată în tratamentul adjuvant al multor afecțiuni, în sarcină sau în perioada de convalescență după boală. O poți consuma ca atare, sub formă de pudră sau în suplimente, cum este spirulina de la Obio.ro. Iată câteva dintre beneficiile ei.
1. Este alimentul cu cea mai mare densitate de nutrienți
Nu degeaba și-a câștigat denumirea de superaliment. Spirulina îți aduce cea mai mare concentrație de nutrienți, comparativ cu orice alt aliment de pe planetă. De exemplu, aproximativ 50-61% din cantitatea de spirulină pe care o consumi reprezintă proteine. Spirulina este de asemenea o sursă importantă de vitaminele A, B, C, D, E, fier, magneziu, potasiu, crom, mangan, fosfor, seleniu sau calciu. Prin comparație, spirulina conține de 26 de ori mai mult calciu decât laptele.
2. Conține acid gama linoleic și omega 3
Aproximativ 65% din compoziția spirulinei o reprezintă proteinele și amino acizii, printre care acidul gras gama linoleic și acizii omega 3. Aceștia sunt cunoscuți pentru proprietățile lor anti-inflamatoare.
3. Reduce nivelul glucozei din sânge
Spirulina este indicată mai ales în cazul persoanelor care suferă de diabet, datorită proprietăților sale de reglare a glicemiei. Unele studii au arătat că spirulina nu reduce doar glucoza din sânge ci și nivelul HbA1c, un marker al glicemiei, extrem de important pentru persoanele care suferă de diabet zaharat.
4. Conține antioxidanți puternici
Cel mai important antioxidant conținut de spirulină este ficocianina, un pigment albastru regăsit în algele marine. Acesta are proprietăți de neutralizare a radicalilor liberi, reducând astfel stresul oxidativ și inflamația.
5. Ajută la tratarea alergiilor
Datorită proprietăților anti-inflamatoare, spirulina poate ajuta în tratamentul unor alergii, reducând congestia nazală, strănutul sau mâncărimile.
6. Ajută la eliminarea metalelor grele din organism
Moleculele de spirulină se leagă de moleculele metalelor grele din organism și ajută la eliminarea acestora. Clorofila conținută de această algă ajută la eliminarea toxinelor din sânge și la întărirea sistemului imunitar. Un studiu recent a arătat că o doză zilnică de 500 de miligrame de spirulină, combinată cu suplimente pe bază de zinc poate reduce intoxicarea cu arsenic la jumătate.
7. Susține masa musculară
Spirulina crește arderea grăsimilor, în timpul exercițiilor fizice și susține masa musculară, eliminând oboseala. Este indicată în curele de slăbire sau în cazul sportivilor de performanță.
Suplimentele cu spirulină nu trebuie să lipsească din regimul tău zilnic, datorită cantității mare de nutrienți și a beneficiilor pentru sănătate pe care acestea ți le aduc.