Orice bucătărie profesională are în dotare una sau mai multe friteuze profesionale, deoarece astfel se pot prăji rapid și sigur diverse categorii de materii prime alimentare.
Nici o bucătărie profesională fără o friteuză de calitate!
Prăjirea cu ajutorul unei friteuze a devenit binecunoscută în Statele Unite ale Americii, dar metoda este mult mai veche, ea existând încă de pe vremea romanilor.
Friteuzele adânci au de regulă un coș care se coboară în rezervorul de ulei încins și apoi se ridică atunci când alimentare sunt prăjite.
Coșurile pentru prăjit se pot cumpăra de regulă o dată cu friteuza propriu-zisă, dar și separat. Ele sunt standardizate și trebuie alese cu atenție,pentru a se încadra corect în friteuză.
Friteuzele de ultimă generație au cronometre și chiar alarme, dispozitive automate de ridicare și coborâre a coșurilor în și din ulei, sisteme de ventilație pentru evacuarea automată a mirosurilor de prăjire din bucătărie, sisteme performante de filtrare a uleiului sau chiar anumite tratamente care îmbunătățesc reutilizarea aceleiași cantități de ulei și controale mecanice sau electronice de temperatură care economisesc energie.
O friteuză profesională modernă și îmbunătățită din punctul de vedere al consumului de energie electrică este aceea care oferă un sistem de transfer de căldură mai bun decât cele din generațiile mai vechi.
Mai nou, există chiar și friteuze profesionale cu încălzire pe bază de raze infraroșii sau încălzire prin convecție, foarte eficiente, dar și foarte scumpe.
Încălzirea cu raze infraroșii utilizează un proces de transfer de căldură radiantă, iar încălzirea prin convecție funcționează prin circulația aerului în timp ce alimentele se prăjesc în ulei.
Friteuzele electrice pentru restaurant sunt cele mai răspândite datorită mobilității lor și instalării ușoare.
Ele pierd mai puțină căldură decât prăjitoarele cu gaz, deoarece elementele lor de încălzire sunt scufundate în ulei și au un timp de recuperare a temperaturii mai rapid între ciclurile de prăjire.
În schimb, friteuzele cu gaz se încălzesc mai repede și funcționează la o temperatură mai mare de gătit decât prăjitoarele electrice, pot fi alimentate cu gaz natural sau propan, ambele fiind surse de energie mai puțin costisitoare decât curentul electric.
Friteuzele profesionale sunt disponibile în general oricui antreprenor, deoarece au un preț relativ scăzut și durabile, pentru că sunt confecționate din oțel inoxidabil.
De ce din oțel inoxidabil?
Deoarece acest material este cel mai puțin susceptibil să corodeze în comparație cu metalul comun.
Plus că oțelul slab se dilată la căldură, ceea ce poate deteriora sudurile, în timp ce friteuzele din oțel inoxidabil, prin calitățile deosebite pe care le au, vin adesea cu o garanție mult mai lungă decât friteuzele realizate din oțel comun.
Friteuzele trebuie să fie supravegheate constant. Pentru a li se asigura siguranța în utilizare, uneori controlul computerizat al temperaturii la echipamentele electrice de acest gen este de mare ajutor.
În acest mod se adaugă un alt nivel de randament și siguranță friteuzei profesionale. Totuși, uneori e bine să folosiți și un termometru gastronomic separat, extern, chiar dacă utilajul HoReCa amintit are control de temperatură. Așa se previne cazul în care apare o defecțiune și vă puteți asigura și că temperatura internă respectă rețeta.