În orașele mari, stațiile de alimentare cu apă garantează siguranța apei de la robinet. Dar înainte de a ajunge în apartamente, fluidul trece prin conducte. Multe țevi sunt vechi, ruginite și uzate. Prin ele, substanțele nocive intră în apa de la robinetși o contaminează. Filtrul are calitatea de a îmbunătăți calitatea lichidului: îl curață de metale grele, impurități, viruși și bacterii. Cu cât apa este mai rea, cu atat ai nevoie de un filtru mai complex și mai performant.
Principalele modalități de purificare a apei sunt:
Filtre pentru filtrare grosieră sau mecanică de particule solide mari de nisip, rugină, lut etc. Filtrele grosiere sunt fabricate din oțel sau materiale polimerice cu plasă. ,,Filtrele fine’’ utilizează urmatoarele tehnologii:
- Purificarea apei de mirosuri neplăcute, clor, produse petroliere și alți compuși nocivi. În timpul tratamentului apa trece printr-un sorbent, un material de adsorbție – de regulă, carbon activat.
- Schimb de ioni – apa trece prin rașini schimbatoare de ioni. Ca urmare, ionii de magneziu și calciu, care conferă duritate apei, sunt inlocuiți cu ioni de sodiu inofensivi.
- Osmoza inversa este cea mai eficientă tehnologie de filtrare. Sub presiune, apa trece printr-o membrană, care practic, nu lasă să treacă altceva decât lichidul în sine.
Tipuri de filtre pentru purificarea apei în apartament
Filtrele de rețea pentru apartament elimină particulele mari de contaminanți cu ajutorul unei plase. Cu cât celula este mai mica, cu atât mai multe particule de diferite dimensiuni vor fi reținute. Astfel de filtre trebuie curățate periodic sub jetul de apă.
Filtrele cu elemente filtrante sunt înlocuibile. Acestea trebuie schimbate mult mai des decât filtrele de rețea, dar calitatea filtrării este mai mare. Carcasele cartușelor pentru apa rece sunt confecționate din plastic transparent sau opac. Plasticul transparent este mai convenabil, deoarece prin el poți vedea cât de murdar este elementul. Pentru apa caldă, carcasele sunt fabricate din plastic opac rezistent la căldură sau din oțel inoxidabil. Carcasele au dimensiuni diferite: cu cât sunt mai mari, cu atât capacitatea dispozitivului este mai mare și durata de funcționare mai lungă.
Filtru de apă „sub chiuveta”
Acestea sunt cele mai eficiente filtre de uz casnic pentru tratarea apei de la robinet. Apa trece prin mai multe etape de purificare, dezinfectează și purifică. Sistemul contine 5-7 secțiuni de elemente filtrante. Cartușele se înlocuiesc după șase luni sau un an. Pentru a monta astfel de filtre ai nevoie de spațiu liber sub chiuvetă și un loc pentru instalarea unui robinet suplimentar. Lichidul este furnizat printr-un robinet separat conectat la un filtru, pentru apă potabilă. Dispozitivul este conectat la conductele de apă. Filtrele sub chiuvetă sunt de doua tipuri – cu filtrare selectiva, membrană ultrafiltrantă, sau cu osmoză inversă. Filtrul de apă este format din cinci pana la opt module (cartușe):
- pentru filtrare preliminară- de nisip, rugină, articule grosiere;
- cu cărbune – pentru clor, pesticide, VOC-uri, compuși organici, metale grele;
- cu membrane de filtrare- pentru îndepărtarea particulelor de la 0,01 microni până la nivel molecular 0,0001 microni.
- cu particule mici de argint– pentru tratare anti bacteorologică.
Comparativ cu alte filtre de apă, filtrele cu montaj sub chiuvetă sunt cea mai eficientă opțiune de potabilizare a apei la punct de consum. Printr-un astfel de sistem, apa poate fi purificată într-un procent de 99%.