Atunci când vrei să-ți alegi mobilierul pentru bucătărie, ideile parcă nu sunt niciodată de ajuns, mai ales dacă vorbim de un spațiu mic. Această încăpere reprezintă sufletul casei, locul în care se adună toți membrii familiei și unde ne dorim întotdeauna să obținem o amenajare confortabilă și funcțională, perfectă pentru a îndeplini nevoile tuturor celor din locuință.
Ei bine, dacă încă ești la capitolul planificare, descoperă câteva lucruri utile despre mobilierul din bucătărie și urmează sfaturile pe care ți le precizăm mai jos ca să creezi un design util și armonios.
Regula celor 3 elemente
În bucătărie, regula ergonomiei presupune ca piesele principale, și anume chiuveta, aragazul și frigiderul, să fie dispuse sub forma unui triunghi, la o distanță ideală de maximum 3 metri între ele. Absolut fiecare piesă de mobilier trebuie să fie conturată în jurul celor trei elemente, scopul acestei amenajări fiind acela de a te mișca liber prin încăpere, fără să-ți fie îngreunate activitățile.
Cât mai multe suprafețe de lucru
Un lucru folositor, de care este bine să ții cont dacă îți dorești un design eficient pentru mobilierul din bucătărie, se referă la blaturile de lucru. Ideal ar fi ca suprafața principală să aibă 90 de cm, iar de o parte și de alta a chiuvetei și a aragazului să existe spații de 50-60 de cm. Citește aici mai multe despre amenajarea celei mai importante camere din locuință și utilitatea suprafețelor de lucru.
Spații de depozitare pe verticală
Când vine vorba de funcționalitate, cel mai util este să alegi zonele de depozitare pe verticală. Folosește corpuri suspendate de 92 de cm înălțime și vei câștiga cu 30% mai mult spațiu pentru obiectele și produsele necesare în bucătărie.
Mizează atât pe dulapuri închise, cât și pe rafturi deschise și sertare bine compartimentate sau construite pe diverse mărimi, astfel încât să poți organiza ușor fiecare lucru în parte. Când fixezi corpurile suspendate, ai grijă ca înălțimea la care le montezi să-ți permită să lucrezi fără probleme pe blatul din bucătărie, iar sus să nu le lipești prea aproape de tavan deoarece există riscul formării de condens.
Masă și scaune de dimensiuni medii
Când vine vorba de aceste piese de mobilier, toți oamenii își doresc produse cât mai confortabile. Prin urmare, optează pentru o masă de dimensiune medie, pentru patru persoane, care eventual poate fi extinsă, și pentru scaune cu o lățime a șezutului între 40-50 de cm, cu un spătar practic a cărui înălțime să nu depășească 40 de cm. Între șezutul scaunului și tăblia mesei trebuie să existe un spațiu liber de 20 de cm, astfel încât genunchii să nu se lovească de marginea mesei sau să existe senzația de scufundare în scaun.
O planificare riguroasă poate face minuni atunci când îți dorești o bucătărie eficientă și funcțională. În alegerea mobilierului acordă atenție oricărui factor și încearcă să-ți compui un decor util care să-ți aducă satisfacții de fiecare dată când gătești.