Sistemul imunitar acționează precum un scut pentru organism. Un sistem imunitar slăbit nu este capabil să ne apere de infecții, ceea ce înseamnă că ne vom îmbolnăvi în mod repetat. Pentru o stare de sănătate bună, trebuie să avem grijă de sistemul nostru imunitar. Iată ce trebuie să faci pentru a-ți îmbunătăți imunitatea.
Cum îți îmbunătățești sistemul imunitar?
Sistemul imunitar poate fi întărit printr-un stil de viață sănătos. Stilul de viață sănătos susține desfășurarea normală a tuturor funcțiilor organismului.
1. Adoptă o dietă sănătoasă!
O dietă sănătoasă presupune varietate și măsură. Ai grijă să consumi zilnic fructe și legume, cereale integrale, grăsimi sănătoase (pește gras, nuci, migdale, semințe, uleiuri vegetale crude, arahide, caju) și proteine de carne slabă.
Fructele și legumele sunt bogate în vitamine și minerale implicate în activitatea imunității.
Printre beneficiile vitaminei C, cel mai important este îmbunătățirea activității imune. Surse alimentare bogate în această vitamină sunt citricele, spanacul, fructele de pădure, căpșunile, ananasul, legumele cu frunze verzi.
Include în alimentație produse care conțin probiotice (bacterii bune): vegetale fermentate (varză murată), iaurt, chefir.
Alți micronutrienți importanți pentru sistemul imunitar sunt: vitamina B6 (cartofi, carne de pui, ton, somon, vegetale verzi), vitamina E (ulei și semințe de floarea-soarelui, unt de arahide), zinc (carnea, leguminoasele boabe, crustacee, nuci și semințe), vitamina D (ulei de pește, pește gras, ouă, lactate).
Îți poți asigura acești micronutrienți printr-o alimentație variată, dar și prin administrarea de suplimente, atunci când ești expus la agenți patogeni și în sezonul rece. Poți opta pentru un complex de vitamine, pentru probiotice sau pentru produse bogate în minerale și vitamine, cum ar fi polenul crud și lăptișorul de matcă.
2. Hidratează-te!
Apa face parte din toate celulele corpului și este un constituent important al limfei. O stare de deshidratare poate altera activitatea celulelor imune.
Cum știi de câte apă ai nevoie? Înmulțește kilogramele actuale cu 35 ml, apoi scade 500-800 ml. Rezultatul reprezintă cantitatea de apă care trebuie băută zilnic și exclude apa ingerată prin alimente.
3. Fă sport!
Activitatea fizică menține sănătatea organismului prin stimularea circulației sangvine. O circulație bună a sângelui favorizează buna circulație a celulelor imune și a substanțelor nutritive.
Efectuează zilnic minimum 30 de minute de activitate fizică de tip aerobic, cum ar fi dansul, alergatul, mersul pe bicicletă, zumba, circuitele HIIT (High Intensity Interval Training).
4. Odihnește-te!
În timp ce dormi, corpul se reface și își reîncarcă rezervele de celule ale sistemului imun. Atunci când nu dormi suficient, nu numai că împiedici aceste procese, însă apar și anumite dezechilibre hormonale care duc ulterior la creșterea stresului. Toți acești factori duc la slăbirea imunității.
Asigură-te că dormi minimum 7 ore pe noapte, începând de la o oră rezonabilă pentru ritmul circadian (ora 22).
5. Minimizează stresul!
Stresul poate fi redus prin diverse metode care depind de fiecare persoană. Hobby-urile, timpul petrecut cu cei dragi, vizionarea de filme, cititul, sportul, meditația și rugăciunea sunt doar câteva metode prin care poți reduce stresul.
În concluzie, imunitatea este o funcție importantă a organismului, care trebuie susținută printr-un stil de viață sănătos.