Mâncatul pe fond emoțional este provocat de o stare emoțională. Această tulburare poate pune în pericol sănătatea și este un factor de risc pentru obezitate. Iată ce trebuie să știi despre mâncatul pe fond emoțional.
1. Nu stăpânește foamea, ci emoțiile!
Mâncatul pe fond emoțional nu are legătură cu foamea fizică. Acest comportament alimentar apare din cauza unor emoții negative, de care vrei să scapi și alungă, doar temporar și iluzoriu, stările negative prin care treci.
2. Foamea emoțională diferă de foamea fizică
Foamea emoțională poate fi confundată cu cea fizică și poate fi foarte puternică. Există, însă, diferențe:
- Foamea emoțională creează o nevoie de satisfacere rapidă și nu poate fi controlată. Cea fizică poate aștepta.
- Spre deosebire de foamea fizică, deschisă și spre opțiuni sănătoase, cea emoțională creează o poftă de alimente nesănătoase, cum ar fi produsele fast-food, prăjelile și dulciurile.
- În timp ce foamea fizică este satisfăcută atunci când stomacul este plin, cea emoțională nu dispare, oricât ai mânca, și favorizează supraalimentarea.
3. Mâncatul pe fond emoțional este un cerc vicios
Sistemul de recompensă din creier, care este activat atunci când mănânci alimente reconfortante, nu va fi niciodată satisfăcut complet. Acesta va genera o dependență față de aceste alimente, ceea ce înseamnă că vei dori să mănânci din ce în ce mai mult. Atunci când realizezi că mănânci excesiv, apar sentimentele de neputință și vinovăție, care favorizează, la rândul lor, mâncatul pe fond emoțional.
4. Mâncatul pe fond emoțional poate fi controlat
Deși pare că nu îți poți controla poftele, acest lucru nu este imposibil. Ce trebuie să faci:
1. Recunoaște cauza!
Primul pas în gestionarea mâncatului pe fond emoțional este identificarea cauzelor care duc la acest comportament (stres, teama, anxietate, tristețe, furie, rușine, nervozitate sau singurătate, plictiseală, influențe sociale, senzația de neîmplinire).
2. Acceptă-ți sentimentele!
După ce ai identificat cauza acestui comportament, accept-o! Mâncatul pe fond emoțional apare când încerci să reprimi aceste emoții.
3. Controlează-ți poftele!
Deși pare imposibil, oprește-te atunci când apare pofta sau foamea emoțională. Blochează pornirea de a mânca printr-o pauză de câteva minute, în care să realizezi ceea ce se întâmplă.
4. Încearcă alternative!
Atunci când apare foamea emoțională, înlocuiește mâncatul cu alte soluții – discută cu cineva, bea un ceai, dansează, citește.
5. Conștientizează ce mănânci!
În momentul în care mănânci, mestecă lent și conștientizează fiecare înghițitură! Încetinește ritmul în care mănânci și elimină orice alt factor care te distrage.
6. Adoptă obiceiuri sănătoase!
Pentru a căpăta forța necesară de a lupta împotriva acestui comportament alimentar, ai nevoie de obiceiuri sănătoase, care să te revitalizeze. Fă mișcare zilnic, relaxează-te prin activități plăcute și petrece timp cu persoane pozitive. Dormi opt ore pe noapte. Odihna ajută la controlul apetitului. Dacă ai probleme la acest capitol, apelează la suplimentele pentru relaxare de la Sensiblu.
Așadar, motivează-te ca să controlezi mâncatul pe fond emoțional. Solicită, fără ezitare, ajutorul specialiștilor, dacă nu reușești să faci față situației.