Supraîncălzirea laptopului este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă gamerii, dar și cei care folosesc intens acest dispozitiv pentru a lucra la proiecte complexe. Desigur, sunt și situații în care aparatul se încinge deși nu este foarte solicitat și nu ar trebui să se întâmple acest lucru.
Fenomenul poate duce la defectarea unor componente sau chiar a întregului aparat, dar și la reducerea performanței de lucru, pentru că un laptop care se încinge va deveni mult mai lent. În plus, este posibil ca aparatul să se închidă brusc, în timp ce lucrezi la un proiect important și astfel riști să pierzi munca pe câteva ore bune.
Ca să știi cum să eviți această problemă și ce ai de făcut atunci când laptopul tău se supraîncălzește, îți prezentăm în continuare principalele cauze care duc la acest fenomen.
1. Orificiile de aerisire sunt blocate de praf
Orice laptop are pe margini sau pe spate o zonă cu orificii pentru aerisire. În timp, acestea se pot umple de praf, care va bloca ventilația și astfel căldura care se acumulează în aparat în timpul funcționării nu mai poate fi eliminată spre exterior. De aceea, aparatul se va încinge din ce în ce mai mult și vei simți cum radiază căldură.
2. Temperatura ambientală e prea ridicată
Laptopul se poate încinge și atunci când este folosit într-o încăpere unde este foarte cald sau în aer liber, la soare. Prin urmare, ai grijă să lucrezi vara într-un mediu cât mai răcoros, pentru că nu doar tu vei putea da randament mai bun, ci și laptopul tău.
3. Ții laptopul într-o poziție greșită
O altă cauză care poate duce la supraîncălzirea laptopului este amplasarea lui pe o suprafață nepotrivită. Aparatul trebuie ținut pe o suprafață plană, dură și curată, astfel încât orificiile de aerisire să fie libere și aerul să poată circula prin ele. Ca să fii sigur că ții laptopul în cea mai bună poziție, îl poți amplasa pe un cooling pad, special conceput în acest scop.
4. Ventilatorul este stricat
Uneori, ventilatorul intern, care ajută la păstrarea unei temperaturi normale la nivelul componentelor laptopului, se poate strica. De aceea, aparatul se va încinge, pentru că nu are un alt sistem de ventilare. Prin urmare, ventilatorul este principala piesă care trebuie verificată atunci când laptopul se supraîncălzește.
5. Ai instalat în laptop noi componente
Dacă ai făcut recent un upgrade la laptopul tău, este posibil ca aceasta să fie cauza supraîncălzirii lui. Adaugarea de memorie RAM sau montarea unui hard disk mai performant poate solicita foarte mult un laptop mai vechi. De aceea, el nu va face față la noile solicitări și se va încinge, iar riscul este și mai mare dacă ai instalat componente care nu sunt acceptate de producător.
Ca să eviți această problemă, te sfătuim ca atunci când îți dorești un laptop mai performant, să cumperi unul nou, în loc să încerci un upgrade. Poți alege laptopuri de gaming de la PC Garage, care sunt foarte rapide, concepute special pentru solicitări intense și care nu se vor încinge indiferent cât de mult ai lucra sau te-ai juca pe ele. Chiar dacă varianta unui upgrade îți surâde, datorită prețului mai accesibil, în timp vei ajunge să plătești chiar mai mult, pentru că va trebui să înlocuiești și să repari diferite piese.
Acestea sunt cele mai frecvente cauze care pot duce la supraîncălzirea laptopului. Ai grijă de aparatul tău și mergi cu el la service de îndată ce observi primele semne că se încinge.