Piaţa imobiliară într-o continuă dezvoltare şi decizia a tot mai mulţi români de-a renunţa la serviciile sistemelor centralizate de termoficare au dus la creşterea cererii pentru achiziţia şi instalarea unor centrale termice individuale.
Construcţiile noi, principalul vector de creştere
Construcţiile noi branşate la sistemul centralizat de termoficare reprezintă o excepție. Motivele sunt costul ridicat şi calitatea serviciilor.
Acolo unde administraţia locală subvenţionează o bună parte din preţul gigacaloriei, beneficiarii suportă doar un procent din costul total. Însă tot mai multe autorităţi locale au renunţat la subvenţie, iar oamenii s-au trezit în plină iarnă puşi în situaţia de a achita facturi foarte mari la energia termică.
Oamenii au înţeles că pot evita toate aceste neajunsuri prin instalarea unei centrale individuale şi apelează la această soluţie atât pentru locuinţele noi, cât şi pentru construcţiile vechi, prin debranşare.
Gazul nu mai este singura opţiune
Dacă la început piaţa centralelor individuale se baza în exclusivitate pe furnizarea gazelor termice, între timp lucrurile s-au schimbat. Românii caută performanţă energetică la un preţ acceptabil şi dispozitive conectate la noile tehnologii. Din acest motiv, tot mai mulţi aleg să instaleze o centrală electrică, datorită avantajelor ocupării unui spaţiu mult mai mic şi al conectivităţii cu orice device smart.
Comoditatea unui singur contract pentru furnizarea serviciilor comune de energie electrică şi termică, precum şi posibilitatea negocierii costurilor în urma liberalizării pieţei sunt alte argumente pentru această alegere. Acelaşi cadru legal este valabil şi pentru migrarea serviciilor de electricitate la furnizorul de energie termică, pentru proprietarii de centrale pe gaz. Foarte multe înlocuiri de cazane au avut loc datorită dorinţei beneficiarilor de-a trece de la centrala normală pe gaz la una în condensare, mult mai eficientă, economică şi prietenoasă cu mediul înconjurător.
Soluţii alternative de încălzire
Dacă în mediul urban piaţa este împărţită între furnizorii de energie electrică şi cei de gaze naturale, mediul rural ce include şi casele de vacanţă este mult mai diversificat. Aici apare un alt timp de consumatori, cei interesaţi de mediul înconjurător. Tot mai mulţi români caută să-şi construiască locuinţe independente energetic şi puţin poluante, optând pentru soluţii eficiente de încălzire.
Centralele termice pe combustibili solizi (lemne, peleţi, rumeguş, deşeuri, cărbuni), cu sau fără gazeificare, sunt un segment aparte al acestei pieţe. La acestea se adaugă centralele conectate la rezervoare individuale de gaz de mare capacitate sau centralele electrice integrate în sisteme fotovoltaice sau eoliene de producere a energiei.
Cele mai mari nume din domeniu şi-au făcut loc în piaţa românească de instalaţii, ale cărei cifre au depăşit anul trecut 125 de milioane de euro. Din cauza pandemiei, investiţiile nu au fost la fel de mari, iar trendul ascendent este greu de apreciat. Cu toate acestea, în condiţii normale producătorii şi distribuitorii se aşteaptă la creşteri anuale de 10 procente.