Pentru a-ţi uşura munca în grădină vei avea nevoie de mai multe echipamente potrivite lucrărilor pe care le ai de realizat şi pe care să te poţi baza, iar cele destinate lucrului pământului sunt esenţiale.
În ceea ce priveşte motocultorul potrivit nevoilor tale, există multe opţiuni disponibile, iar procesul de selecţie a acestuia poate fi copleşitor dacă nu ştii la ce anume ar trebui să fii atent.
Vom trece în revistă câteva sfaturi utile pentru alegerea motocultorului potrivit nevoilor tale.
Ţine cont de scopul motocultorului şi de munca pe care o ai de realizat
Scopul unui motocultor este de a ajuta fermierul sau grădinarul să cultive pământul cu randament şi eficienţă maximă, usurandu-i considerabil munca. Datorită dispozitivului de tăiere cu care este prevăzut, motocultorul este unealta ideală pentru a desteleni solul, a distruge buruienile şi a le mărunţi, dar şi pentru a prelucra terenurile virgine, dure sau argiloase, care sunt dificil de lucrat cu uneltele convenţionale.
Ţine cont de tipul motocultorului
Motocultoarele se pot împărţi în agregate manuale şi agregate mecanice. La rândul lor, acestea se pot împărţi în utilaje cu greutate mică, medie sau mare.
Fiecare grup de motocultoare are propriile avantaje, dezavantaje şi caracteristici şi ar trebui să ţii cont de acestea.
Motocultoarele manuale cu greutate mică – Motocultoarele manuale uşoare sunt cele mai potrivite pentru a realiza straturi sau paturi mici sau medii. Pentru suprafeţele mari, însă, vei avea nevoie de un echipament mai puternic. Suprafaţa maximă pe care o poţi lucra cu un motocultor de mână uşor, este între 300 şi 500 mp de grădină.
Motocultoare cu greutate medie – Motocultoarele cu greutate medie sunt cel mai des utilizate pentru a lucrarea sau prelucrarea terenurilor cu suprafaţa între 10 şi 30 de hectare, adică pentru o grădină mare. Se poate utiliza pentru terenuri argiloase şi virgine.
Motocultoare cu greutate mare – Un motocultor greu este destinat prelucrării pământului pe suprafeţe între 30 şi 50 de hectare. Şi acesta se poate utiliza cu eficienţă maximă pentru lucrările pe terenurile argiloase sau care nu au mai fost lucrate niciodată.
Ţine cont de puterea motorului motocultorului
Pentru o mare varietate de lucrări pe terenuri de aproximativ 15 mp, un motocultor cu un motor de 3.5 – 4 cai putere ar trebui să fie suficient, în vreme ce lucrările pe suprafeţe de 200 – 300 mp necesită un motocultor de 4.5 – 5 cp. Pentru a putea realiza eficient lucrări pe terenuri de 50-100 de acri, vei avea nevoie de un motocultor cu un motor de 6 – 7 cai putere.
Ţine cont de tipul de motor al motocultorului
Motocultoarele au motoare cu ardere internă şi pot funcţiona pe benzină sau motorină. Motoarele diesel au o serie de avantaje de care merită ţinut cont: consumă mai puţin combustibil, motorina este mai ieftină decât benzina, sunt mai durabile, au cuplu mai mare şi combustibilul folosit este mai puţin inflamabil.
Înainte de a achiziţiona un motocultor adecvat necesităților tale, stabileşte clar ce activităţi ai de realizat în grădină, pe ce suprafaţă şi pe ce tip de combustibil ţi-ar fi mai uşor să funcţioneze.