Alegerea saltelei potrivite pentru un copil poate fi copleşitoare dacă nu ştii la ce ar trebui să fii atent.
Mai mult, această decizie poate influenţa calitatea somnului micuţului tău care va fi indispus dimineaţa, va avea probleme de concentrare şi, în timp, lucrurile se pot agrava, afectându-i poziţia coloanei. Iată de ce ar trebui să ţii cont când cumperi saltele pentru copii.
Densitatea saltelei
Cu cât salteaua pentru micuţul tău va fi mai densă, cu atât va fi mai bine. Densitatea este cea care dă fermitate saltelei şi, totodată, rezistenta şi durabilitate. Verifică această caracteristică prin apăsarea cu mâna – dacă mâna intră uşor, salteaua nu este suficient de densă și nu va dura. Dacă ți se pare că fermitatea saltelei nu este adecvată, poţi lua în calcul achiziţionarea unui topper.
Arcuri în interior
Marele avantaj al saltelelor cu arcuri este faptul că sunt mai durabile decât cele cu spumă. Acestea au în construcţia lor arcuri din oţel care se dovedesc mai eficiente în timp pentru susţinerea greutăţii. Alege o saltea care are cel puţin 150 de arcuri – cu cât numărul acestora este mai mic, cu atât salteaua va dura mai puţin.
Impermeabilitate
Ideal ar fi că salteaua pentru un copil să fie impermeabilă. În acest mod nu va trebui să îţi faci griji pentru micile accidente sau pentru biberoane şi lichide vărsate în pătuţ. Asigură-te că salteaua este impermeabilă sau acoper-o cu o husă impermeabilă pentru a o proteja.
Salteaua să fie lavabila
Saltelele, oricât de bine ar fi întreţinute, sunt locul perfect pentru acarieni care pot fi o problema pentru copii în general, şi în special pentru cei care suferă de alergii. Asigură-te, deci, că salteaua este lavabila. De acest lucru ar trebui să ţii cont şi când achiziţionezi perne pentru copii.
Să fie realizată din materiale ecologice
Cu siguranță îţi doreşti ca micuțul tău să fie în siguranţă chiar şi când doarme, motiv pentru care ar trebui să ai în vedere ca materialele din care e confecţionată salteaua să fie eco. Astfel te asiguri că cel mic nu este expus pericolului substanţelor chimice dăunătoare, cum ar fi poliuretanul, ftalaţii, ignifugii sau diverse metale grele.
Atenție la mirosuri şi emanaţii
Cu siguranţă ai observat că saltelele noi au un miros ciudat când sunt despachetate. Acest miros şi emanaţii sunt generate de materialele din care e confecţionată salteaua și pot genera dureri de cap şi indispoziții. De aceea, când despachetezi o saltea nouă, asigură-te că există un flux de aer în cameră şți oferă-i câteva zile de aerisire înainte de utilizare, până când mirosul dispare.