Din cauza solicitarii la care este supus in timp, orice lant drujba se va toci, indiferent de experienta ta in domeniu sau de performantele motoferastraului pe care il utilizezi. In cazul in care amani ascutirea, echipamentul pe care il folosesti se va uza, consumul de combustibil va creste, iar randamentul va scadea considerabil.
Daca stii cum sa ascuti corect lantul de drujba, lucrul ineficient va fi evitat cu usurinta. Tocmai de aceea, in randurile ce urmeaza vei descoperi cateva recomandari esentiale care te vor ajuta sa-ti usurezi activitatea si sa te bucuri de productivitate atunci cand folosesti un motoferastrau.
Foloseste uneltele corespunzatoare. Ca pentru orice alta operatiune tehnica, atunci cand vrei sa ascuti un lant drujba vei avea nevoie de uneltele adecvate task-ului: o pila rotunda, o pila plata, un sablon pentru ascutire si o menghina portabila. Sabloanele si pila rotunda difera in functie de tipul de lant drujba pe care il folosesti, asadar va fi necesar sa alegi modelul potrivit inainte sa incepi procesul de ascutire.
Respecta unghiurile de ascutire. Dintii trebuie sa fie ascutiti in concordanta cu unghiul superior, lateral si inferior, dar si cu inaltimea limitatorului. In functie de tipul lantului, aceste unghiuri pot fi diferite. Tocmai de aceea, daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate, poti folosi un sablon de ascutire. Respectand instructiunile, dintii lantului vor fi intotdeauna ascutiti la unghiurile corecte.
Ascute lantul cu regularitate. Lantul se va toci in timp chiar si atunci cand il protejezi de contactul cu suprafete dure sau materiale care il pot solicita peste masura. Astfel ,cea mai buna recomandare este sa ascuti lantul la fiecare plin de combustibil, fara a astepta momentul in care motoferastraul da semne “de oboseala”. In plus, daca lantul a intrat in contact cu o piatra sau o suprafata dura, opreste activitatea si verifica daca zona respectiva trebuie ascutita chiar in acel moment.
Urmeaza acesti pasi pentru o ascutire eficienta:
– asaza sablonul pe lant, urmarind ca sagetile sa indice directia de rotatie;
– foloseste pila rotunda, potrivind-o la un unghi de 90 de grade pe rolele sablonului. Pilirea se va face dinspre utilizator catre exterior, executand miscari fine;
– continua cu ceilalti dinti, din 2 in 2, avand grija ca toti dintii sa aiba aceeasi lungime;
– potriveste sina de ghidare pe cealalta parte, continuand operatiunea “in oglinda”.
Nu amana inlocuirea lantului. Cu toate ca ai deprins tehnica potrivita de ascutire a unui lant drujba, acest lucru nu inseamna ca lantul nu va trebui schimbat la o anumita perioada de timp. Indiferent de calitatea pe care o ofera producatorul, lantul este o piesa consumabila, asadar va deveni inutilizabil dupa un anumit numar de ascutiri. Pentru a sti cand ai nevoie de un lant nou, urmareste aparitia fisurilor pe dintele taietor sau scaderea inaltimii sub 4 milimetri.