Pereții unei case poartă „pe umerii lor“ o responsabilitate foarte mare. Ei sunt parte din structura de rezistență a clădirii și, în consecință, trebuie să răspundă unor solicitări care implică, adesea, încărcări destul de mari. De aici se naște și următoarea întrebare: ce folosim pentru pereți, cărămida sau BCA? Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare dacă vrei să-ți construiești o casă.
Cărămida
Cărămida este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca fiind un material de construcție rezistent la orice tip de încărcare. De fapt, o mare parte a blocurilor construite după 1989 a rezistat cu brio cutremurelor ce au urmat acelei perioade. Acest lucru se datorează, în principal, structurii de rezistență realizate cu aceste materiale de construcții. Altfel spus, cărămida este unul dintre materialele care se comportă cel mai bine la încărcări seismice, lucru confirmat de nenumărate studii în construcții, realizate în întreaga lume.
Cărămida a suferit de-a lungul timpului modificări, astfel că inovația ne aduce astăzi în față două tipuri mari de cărămizi: cărămida plină și cărămida cu goluri verticale, precum caramida Porotherm. Ambele tipuri au caracteristici ridicate de rezistență, iar faptul că sunt montate în structură de tip fagure, ca o țesătură, le sporește capacitatea portantă. Alături de cărămidă în sine contează foarte mult și cantitatea de liant folosită. La cărămizi, liantul este mortarul, însă, discuția este amplă și aici. Este nevoie de un calcul clar al rețetei, astfel încât amestecul să nu fie nici foarte făinos, nici foarte lichid, pentru a păstra unite blocurile de cărămidă.
Pe de altă parte, cărămida este un material ignifug, adică rezistă foarte bine la incendiu, și este un material natural. Acest lucru cântărește foarte mult în contextul realizării a atât de multe case eco friendly în ultimii ani, deoarece cărămida pare a fi, de departe, preferata tuturor. Și blocurile BCA se comportă bine la foc, singura diferență constând în capacitatea fiecăruia de a rezista un anumit timp la foc și la o anumită temperatură.
Cărămida este un bun izolant termic, un material care, practic, are proprietatea de a păstra vara o temperatură optimă în casă, iar iarna nu permite structurii să realizeze schimbul de căldură cu exteriorul. De cele mai multe ori, nici nu mai este necesară izolația la structurile din cărămidă, fiindcă acestea se comportă foarte bine de-a lungul timpului, oferind cu adevărat un plus de eficiență termică oricărei clădiri.
BCA- beton celular autoclavizat
Blocurile BCA sunt asemănătoare cărămizii, însă, au câteva minusuri care le fac, pe alocuri, mai greu de ales. Unul dintre ușoarele inconveniente este acela că, deși izolează termic o clădire, acest lucru nu se întâmplă la standardele pe care le ridică cărămida portantă. Totuși, structurile din BCA prezintă și ele avantaje majore precum rezistența foarte ridicată la seisme, la factorii de mediu, la umezeală, mai ales dacă structura este tratată și cu o hidroizolație care să țină apa la distanță.
Fie că vorbim despre BCA sau despre cărămidă, ambele tipuri de structuri sunt estetice și ușor de menținut, iar, din punct de vedere al costurilor, putem spune faptul că blocurile de BCA ar putea să coste mai mult decât cărămida.
Alegerea în final este subiectivă, însă, dacă analizăm în detaliu, cărămida pare să-și fi demonstrat abilitățile în timp, trecând nenumărate teste, indiferent că vorbim despre mișcări tectonice, vânt, zăpadă, ger, ploaie, sau alt tip de solicitare.