Începutul anului școlar este marcat de o serie întreagă de particularități, în fața cărora profesorii, elevii și părinții trebuie să se adapteze în timp real. Pandemia a schimbat modul în care prima zi de școală arată, însă tehnologia pare să susțină acum întreg procesul educațional, într-o perioadă marcată profund de incertitudini. Părinții care obișnuiau ca această perioadă specială a anului să le cumpere rechizite pentru inceperea scolii, așteaptă acum vești ce se pot schimba de la zi la zi, privind modul în care lucrurile vor arăta de acum încolo. Subiectul produce în continuare valuri puternice în societate, de aceea, vrem să analizăm principalele avantaje pe care le oferă fiecare tip de predare:
Ce avantaje oferă școala online?
În mod teoretic, absența celor mici din spațiul clasei reduce substanțial riscul îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Privind chestiunea din acest unghi, “școala online” trebuie încurajată, atât timp cât cazurile noi de îmbolnăvire ating zilnic praguri alarmante. În fond, educarea celor mici poate fi astăzi asigurată de la distanță, tehnologia jucând un rol esențial în tot acest proces.
Google Classroom reprezintă cel mai utilizat canal de comunicare profesori-elevi din acest moment, facilitând susținerea orelor de curs în timp real, fără ca distanțarea socială să reprezinte un impediment în procesul de învățare. Mai mult decât atât, statistic vorbind, școala online ar trebui să determine o diminuare considerabilă a bullying-ului în școli.
Ce avantaje oferă școala offline?
Copiii sunt poate cel mai bun exemplu prin care se poate defini conceptul de “ființă socială”. Cei mici relaționează cu alți copii din clasă într-o manieră cât se poate de naturală, lipsită de prejudecăți sau inhibiții, acest interval de timp fiind și perioada în care se consolidează primele conexiuni sociale valide la nivel interuman.
Din punct de vedere al dascălilor, prezența celor mici în clasa garantează un control mult mai bun al grupului. Interacțiunea “offline” cu cei din fața profesorului îi permite celui din urmă să observe mult mai bine reacția celor mici la informațiile asimilate, reușind astfel să își adapteze discursul în timp real, sau să intervină prompt, atunci când unii elevi pot deranja ora respectivă.
Școala offline vs școala online
Încă se discută intens pe marginea acestui subiect, chiar dacă școala a început de o bună perioadă de timp. Paradoxal sau nu, tabăra celor care militează pentru reluarea “școlii normale” numără o mulțime de adepți. Motivele sunt: interacțiunea socială precară în acest moment, lipsa de soluții pentru supravegherea celor mici acasă, neasigurarea unei infrastructuri menite să susțină acest tip de proces educațional. La polul opus, cei care vor “școala online” invocă siguranța celor mici și utilitatea tehnologiei, în tot această perioadă.
Care consideri că este cel mai potrivit tip de predare pentru copilul tău?