Pandemia de coronavirus care a afectat intreaga planeta in anul 2020 a afectat toate sectoarele economice, iar piata imobiliara nu a facut exceptie. Insa trebuie subliniat faptul ca evolutia tranzactiilor imobiliare in perioada pandemiei a fost una peste asteptarile specialistilor in Romania. Acest lucru ca urmare a faptului ca s-au inregistrat cresteri peste valorile anului 2019 in anumite intervale de timp.
Cresterea pietei imobiliare in pandemie
Daca la inceputul pandemiei in tara noastra specialistii in domeniul imobiliar se asteptau la scaderi drastice ale tranzactiilor imobiliare, trebuie spus ca acest lucru s-a intamplat in perioada starii de urgenta, in intervalul martie – mai. In schimb, odata cu inceputul lunii iunie s-a inregistrat o crestere constanta a tranzactiilor imobiliare, acest lucru datorandu-se inclusiv ridicarii restrictiilor impuse de autoritati pentru limitarea raspandirii virusului.
Conform specialistilor in domeniul imobiliar, romanii au demonstrat si in anul pandemiei ca sunt in continuare extrem de interesati de tranzactii in domeniul imobiliar. Iar aceasta apetenta pentru tranzactiile imobiliare este demonstrata de cifrele care indica o crestere cu aproape 3 procente a tranzactiilor pe piata imobiliara in luna septembrie a anului 2020 fata de aceeasi luna a anului trecut. Mai mult, vorbim despre luna septembrie ca fiind a treia luna consecutiva de crestere a numarului de tranzactii pe piata de imobile din acest an.
Cele mai multe dintre tranzactiile cu imobile au fost inregistrate in municipiul Bucuresti, in judetele Ilfov, Cluj, Brasov, Timis, Iasi sau Constanta. Daca aceste judete si municipiul Bucuresti au pastrat cumva trendul de crestere a vanzarilor in domeniul imobiliar, trend inceput inca din anii precedenti, trebuie spus ca de cealalta parte judete precum Olt, Caras-Severin sau Vaslui au inregistrat cele mai mici valori ale tranzactiilor imobiliare in contextul pandemiei.
Faptul ca numarul de tranzactii imobiliare a fost in crestere in intervalul iunie – septembrie 2020 se explica si prin faptul ca multe contracte erau deja stabilite inainte de inceputul pandemiei, dar si prin faptul ca au existat proiecte imobiliare care s-au dezvoltat in continuare si care au fost finalizate prin prisma materialelor existente pe stoc. De asemenea, faptul ca pentru anumite categorii de imobile preturile au scazut usor in contextul pandemiei a facut piata imobiliara mult mai atractiva pentru acele persoane care deja aveau in plan achizitia unei locuinte si care deja aveau bugetul necesar in acest sens.
Schimbarea de paradigma privind piata imobiliara in pandemie
O alta caracteristica a pietei imobiliare in contextul pandemiei de coronavirus l-a reprezentat schimbarea de orientare a clientilor dinspre garsonierele sau apartamentele cu 1 camera la bloc inspre apartamente cu 3 sau chiar 4 camere, dar mai ales inspre locuintele de tip duplex sau chiar locuintele de tip casa sau vila care ofereau acces la curte.
In contextul in care la nivelul autoritatilor nu vor fi luate masuri de revenire la starea de urgenta si la restrictiile asociate, specialistii se asteapta la o mentinere a valorilor ridicate a tranzactiilor imobiliare in lunile urmatoare si poate chiar la o crestere a numarului de tranzactii de pe piata imobiliara. Pentru cei interesati de cele mai avantajoase oferte imobiliare de pe piata, site-ul imo24.ro pune la dispozitie o mare diversitate de imobile si terenuri.