Un loc de munca pe orice tip de santier implica o serie de riscuri si pericole, care pot fi cu usurinta evitate. Toti lucratorii trebuie sa fie informati asupra pericolelor posibile si asupra masurilor de protectie ce trebuie respectate, pentru a le depasi in siguranta si pentru a continua munca in mod eficient.
Potrivit noilor estimări ale unui proiect internațional, accidentele de muncă și bolile profesionale costă Uniunea Europeană cel puțin 476 de miliarde EUR în fiecare an. Proporția totală a deceselor reprezentate de accidente profesionale mortale este semnificativ mai mică în Europa (1,8 %) decât la nivel global (15,8 %). Se poate presupune, pe de o parte, că un nivel mai ridicat al securității și sănătății în muncă în Europa a contribuit la aceasta și, în al doilea rând, că speranța de viață mai mare în UE se reflectă în proporția mai mare a bolilor mortale.
Care sunt cele mai frecvente accidente pe un santier
Cazaturile
Alunecari, impiedicari si cazaturi – acestea sunt cele mai comune cauze ale accidentelor pe un santier, provocate de cablurile dezordonate si uneltele nedepozitate in zonele speciale. Exista si pericolul caderii in gropile de pe santier, daca acestea nu sunt semnalizate corespunzator.
Cazaturile de la inaltime
Cel mai des lucratorii cad de pe schele nesemnalizate sau de pe scarile nesecurizate, montate pe suprafete inegale. Astfel de cazaturi cauzeaza rani serioase, precum fracturi, oase rupte si chiar decese.
Obiecte care cad
Caramizi, unelte si resturile de pe santier sunt obiectele care se transporta cel mai des intre lucratorii de pe schele, cauzand ranirea acestora, de la taieturi minore si vanatai si pana la traume severe ale cutiei craniene.
Castile de protectie si sepcile cu intaritura nu ar trebuie sa lipseasca din echipamentul de protectie al fiecarui lucrator.
Nivel ridicat de zgomot
Nivelul ridicat de zgomot de pe santier poate afecta comunicarea intre lucratori si, in unele cazuri, poate provoca tinitus sau tiuitul urechilor si chiar surzenie. Asigurati-va ca lucratorii poarta echipamentul de protectie potrivit .
Uneltele cu vibratii
Vibratiile provocate de uneltele puternice pot provoca probleme de sanatate, precum vatamari ale nervilor si tendoanelor de la nivelul bratelor, incheieturilor si palmelor. Aceste leziuni pot provoca dureri si se pot agrava, riscul de amputare sau de paralizie fiind destul de mare. Pentru a evita astfel de probleme, lucratorii implicati trebuie sa poarte manusi anti-vibratii.
Echipamente si unelte defecte
Toate uneltele si echipamentele de pe santier trebuie verificare cu regularitate pentru a se asigura ca sunt in stare perfecta de functionare.
Accidente provocate de vehiculele de pe santier
Pentru evitarea acestui tip de accidente lucratorii trebuie sa poarte echipament de protectie reflectorizant. Comunicarea si cooperarea eficienta pe santier prin intermediul sedintelor de echipa sunt esentiale pentru evitarea pericolelor de acest gen.
Prevenirea accidentelor pe santier
Preventia este intotdeauna de preferat, de aceea angajatorul este responsabil cu luarea tuturor masurilor de reducere a potentialelor riscuri si pericole.