Afecțiunile digestive, precum constipația, diareea, arsurile la stomac și balonarea, sunt foarte comune și, de obicei, pot fi tratate cu medicamente fără prescripție medicală sau prevenite prin schimbarea stilului de viață.
Afecțiunile digestive, precum constipația, diareea, arsurile la stomac și balonarea, sunt foarte comune și, de obicei, pot fi tratate cu medicamente fără prescripție medicală sau prevenite prin schimbarea stilului de viață.
Digestia este un proces lung care implică mai multe organe ce formează împreună tubul digestiv. Aceasta începe în cavitatea bucală, unde saliva descompune, în primă fază, alimentele, în momentul în care le mesteci. După înghițire, alimentele ajung în esofag, porțiunea din canalul alimentar care leagă faringele de stomac. Aici, alimentele sunt descompuse datorită acizilor din stomac, după care ajung în intestinul subțire, unde nutrienții sunt absorbiți. Intestinul gros este ultimul segment al tubului digestiv. Acesta absoarbe apa din resturile de hrană nedigerate, care sunt apoi eliminate prin rect și anus. Problemele digestive pot apăre oriunde în tot acest proces.
Constipația
Constipația înseamnă tranzit intestinal redus sau dificil. Numărul normal de mișcări intestinale diferă de la o persoană la alta. Însă, mai puțin de trei mișcări intestinale săptămânale ridică semne de întrebare.
Cauzele constipației sunt multiple. Printre acestea se numără consumul scăzut de apă, o dietă săracă în fibre, schimbarea rutinei (în călătorii), anumite medicamente (antidepresive, antihistaminice), unele afecțiuni medicale (cancer, diabet), sarcina și blocajele în intestinul gros.
Pentru a preveni constipația este recomandat să bei cel puțin doi litri de apă pe zi, să consumi alimente bogate în fibre (organismul uman are nevoie de 30 de grame de fibre zilnic), fructe și legume, dar și să ai un stil de viață activ.
În cazul în care, deși îți schimbi stilul de viață, problema nu se rezolvă, există anumite medicamente care pot trata constipația. Deși acestea se pot elibera fără prescripție medicală, este recomandat să consulți un doctor înainte de a le consuma. Este vorba, în special, despre laxative, care pot fi de mai multe tipuri și acționează diferit.
Diareea
Diareea reprezintă creşterea frecvenţei actelor de defecaţie sau a fluidităţii materiilor fecale. Durerile de stomac, balonarea sau crampele sunt frecvente în cazul în care te confrunți cu diaree.
Cauzele sunt multiple: de la virusuri, bacterii și paraziții care îți afectează stomacul, intestinele sau colonul până la medicamente și afecțiuni medicale. De asemenea, alimentația poate fi unul dintre factorii de risc.
Pentru a trata diareea este recomandat să consumi multe lichide, pentru a nu te deshidrata, să eviți alcoolul cafeina și produsele lactate și să consumi alimente cu conținut scăzut de fibre. De asemenea, medicamentele antidiareice te ajută să tratezi această problemă digestivă.
Afecțiunile digestive pot fi supărătoare, însă pot fi evitate dacă ai un stil de viață echilibrat și acorzi o atenție sporită dietei și exercițiilor fizice.