Ai un restaurant? Atunci trebuie să știi ce să faci cu deșeurile de ambalaje!

Activitatea restaurantelor generează o cantitate foarte mare de deșeuri de ambalaje din plastic, fapt care poate duce la un efect negativ major asupra mediului înconjurător, dacă acestea nu sunt reciclate. În acest caz, operatorii economici primesc amenzi substanțiale pentru nerespectarea legislației de mediu. Dacă ai un restaurant, nu îți asuma riscurile și nu contribui la creșterea nivelului de poluare!

Iată ce poți face pentru a reduce cantitatea de deșeuri de ambalaje care rezultă din activitatea restaurantului tău:

 

Nu oferi clienților tacâmuri din plastic

Dacă încă mai oferi tacâmuri din plastic clienților în restaurantul tău, este cazul să le înlocuiești cu unele refolosibile. În cazul în care aceste tacâmuri sunt folosite pentru comenzile la domiciliu, poți întreba clienții dacă au nevoie de ele, asta pentru că de regulă, acasă au tot ce le trebuie pentru a lua masa. Nu doar tacâmurile sunt de evitat, ci și paiele din plastic, mai ales că noile directive europene impun renunțarea la acestea.

 

Nu mai folosi pungi de plastic

Tot în ceea ce privește livrările la domiciliu, pungile de plastic sunt o problemă gravă, deoarece foarte multe dintre ele sunt aruncate la gunoi în mod necorespunzător și nu ajung să fie reciclate, ci rămân pe pământ sau în ape, unde poluează. Prin urmare, înlocuiește aceste pungi cu unele de hârtie, realizate din materiale reciclate sau care sunt ușor de reciclat. Această schimbare îți poate aduce și clienți noi, din categoria celor interesați de protecția mediului, care apreciază astfel de abordări ale restaurantelor.

 

Instruiește-i pe angajați să recicleze

Este esențial să reciclezi deșeurile din plastic care rezultă din activitatea restaurantului tău, iar pentru acest lucru ai nevoie de angajați responsabili. Așadar, aceștia pot fi instruiți astfel încât să cunoască în ce fel trebuie sortate ambalajele și alte deșeuri din plastic.

Pentru a-ți ușura munca și a te pune la adăpost de eventuale amenzi pentru nerespectarea obligației de reciclare, poți apela la o firmă specializată de tip OIREP, cum este ECOSynergy.ro, care se ocupă cu preluarea responsabilității de mediu a operatorilor economici, luându-le de pe umeri povara raportării ambalajelor și valorificarea deșeurilor.

 

Cumpără produse în cantități mai mari

Dacă în loc de 10 borcane din plastic cu iaurt alegi unul mare, vei avea mai puține ambalaje de aruncat și implicit de reciclat. În plus, pe lângă faptul că reduci cantitatea de deșeuri, vei face și economii, deoarece produsele cumpărate în cantități mai mari au de obicei prețuri mai mici.

În concluzie, având în vedere cantitatea de deșeuri de ambalaje pe care o produce restaurantul tău, este esențial să aplici o strategie de reciclare și de reducere a consumului de plastice, astfel încât să nu contribui și tu la poluarea mediului înconjurător și nici să nu fii pasibil de amenzi.

 

Sursa foto: Shuterstock.com