Patul se numără, fără îndoială, printre acele elemente de mobilier de care nu ne putem lipsi. De cele mai multe ori, este vorba despre un model fix, însă nu este exclus ca acest accesoriu să beneficieze de un sistem retractabil. Desigur, ceea ce influențează alegerea modelului optim este, în primul rând, spațiul disponibil în camera de odihnă.
Cum alegi patul și care sunt aspectele de luat în considerare? Desigur, primele pe lista necesităților sunt: confortul, dimensiunile și stilul dorit. În plus, este important să ții seama de stilul general al locuinței și de frecvența utilizării. Urmărește rândurile de mai jos pentru a descoperi câteva idei utile acestui demers.
Pat din lemn, fier sau tapițat?
Paturile cu rame din lemn sunt un clasic atemporal. Acest lucru se datorează faptului că lemnul este un material natural și cald, dar, mai presus de toate, nu stabilește limite pentru alegerea lenjeriei și se poate combina cu diferite stiluri de mobilier.
În funcție de preferințe și de stilul generic dorit, ai putea lua în calcul un model lucrat în fier forjat, deopotrivă util și estetic, fie că este vopsit în negru (culoare considerată clasică pentru un astfel de element), în alb (potrivit pentru a conferi luminozitate suplimentară camerei) sau în orice altă nuanță asortată celorlalte.
Modelele realizate cu material textil, piele naturală sau ecologică sunt cele mai bine vândute, deoarece oferă avantajul de a putea schimba aspectul, prin simpla înlocuire a tapițeriei. Din acest motiv, în timpul fazei de achiziție, te sfătuim să verifici dacă materialul este complet detașabil și să cumperi un strat suplimentar – optează pentru o culoare mai potrivită sezonului rece și pentru o alternativă în tonuri mai pline de viață pentru primăvară-vară.
Picioare vizibile sau ascunse?
În mod normal, cadrul unui pat tapițat atinge podeaua, ascunzând astfel picioarele. Există, însă, modele care au un cadru mai „conținut”, cu picioare vizibile. Modelele din lemn, pe de altă parte, au picioare ce ridică structura de la sol, ceea ce face ca percepția vizuală dintre un model cu picioare vizibile și unul cu picioare ascunse să se schimbe considerabil.
Este foarte util să știi că patul cu structura înălțată și picioare la vedere creează senzația de lejeritate, de aerisire a zonei în care este amplasat. În aceste condiții, un asemenea model este indicat mai cu seamă pentru un dormitor cu dimensiuni reduse. Un avantaj enorm în acestcaz este faptul că nivelul la care se află patul îți va înlesni igienizarea și curățenia camerei respective.
Ce fel de tăblie de pat să alegi?
Capul patului este elementul care determină, mai presus de orice, stilul modelului de pat pentru dormitor. Asemenea accesoriu poate fi înalt, scund, în formă de pătrat sau mai rotunjit, dar, de obicei, este nelipsit. Paturile fără tăblie pot fi echipate cu perne de mobilier de diferite forme, pentru a-ți putea oferi suportul potrivit atunci când vrei să citești sau să te uiți la televizor în timp ce te bucuri de comoditatea patului.
În acest caz, alegerea este subordonată mai întâi dimensiunii peretelui lângă care instalezi patul, apoi stilului generic al camerei. Îți recomandăm să eviți un model prea impunător atunci când spațiul este limitat, altfel dormitorul va părea mai mic, iar impresia generală va fi de elemente disproporționate.
În concluzie, fie că optezi pentru un model în lemn, de fier sau cu tapițerie, dimensiunea patului trebuie să fie întotdeauna proporțională cu dimensiunea camerei în care va fi instalat. De asemenea, este esnțial să alegi un model potrivit de saltea, atfel încât odihna să-ți fie asigurată corespunzător. Piața de profil propune o multitudine de oferte, precum saltea 120×190 pentru un spate sănătos, de exemplu, cu ajutorul căreia momentele tale de repaus se pot transforma în ore de adevărată relaxare.