Amănunte cărora trebuie să le acorzi atenție maximă atunci când proiectezi sau renovezi o locuință

Atunci când vine vorba despre construcția unei case sau a unui alt tip de clădire cu destinație rezidențială, trebuie să acorzi atenție maximă elementelor structurale încă din faza de proiect. Durabilitatea, rezistența și eficiența (inclusiv energetică) a unei clădiri depinde în mod direct de materialele și tehnicile utilizate pentru construcție. Atât oamenii obișnuiți, cât și dezvoltatorii imobiliari, caută să eficientizeze investiția, astfel încât să realizeze clădiri durabile cu o investiție financiară rezonabilă. Pentru unii, poate să pară avantajoasă achiziționarea unor materiale mai puțin costisitoare, însă nu este deloc recomandabil să faci rabat de la calitate. În fond, este vorba nu doar despre evitarea reparațiilor în viitor, cât mai ales despre siguranța ta, a familiei tale sau, după caz, a angajaților sau clienților tăi.

Rezistență și eficiență: cum să exploatezi la maximum potențialul unei clădiri încă din faza de proiect?

Mai întâi de toate, punctul de pornire în realizarea planului arhitectural este stabilirea destinației clădirii. Diferențierea este importantă, pentru că nu e totuna să construiești o casă de locuit, una de vacanță, o hală, un depozit, o magazie sau o altă clădire cu rol de dependință.

În funcție de scopul pentru care este construită, urmează să fie alese și materialele necesare, respectiv să estimezi un cost total al lucrării. De asemenea, este important și regimul de înălțime: pentru construcțiile cu mai mult de un etaj, fundația și structura de rezistență presupun utilizarea unor materiale și tehnici diferite.

Există, însă, o serie de elemente valabile în majoritatea cazurilor.

Iată care sunt acestea:

  1. Fundația;
  2. Structura de rezistență (stâlpi, grinzi, plafoane);
  3. Instalația electrică;
  4. Instalația sanitară;
  5. Instalația de gaze;
  6. Izolația (interioară sau exterioară);
  7. Intrările, ieșirile și zonele de acces în fiecare încăpere;
  8. Ferestrele;
  9. Sistemul de încălzire;
  10. Acoperișul.

Fie că ești proprietar, constructor sau proiectant, înainte de a începe construcția sau renovarea, trebuie să ții cont de caracteristicile terenului pe care se află sau urmează să fie ridicată construcția. Straturile terenului, structura acestora și adâncimea la care se află pânza freatică pot fi identificate cu ajutorul unui studiu geotehnic. Acesta este foarte important, și nu doar pentru obținerea autorizației de construcție, ci și pentru că va determina alegerea materialelor pentru construcție și adâncimea la care va fi săpat spațiul pentru fundație.

Cele mai importante elemente ale unei clădiri durabile sunt fundația și acoperișul. Spre exemplu, dacă optezi pentru o țiglă metalică de la Lindab, te asiguri că nu vei avea probleme nici iarna, nici vara și vei evita situația în care te vei confrunta cu infiltrații nedorite și igrasie. 

Apoi, structura de rezistență conformă cu repartizarea încăperilor, grosimea și greutatea tavanului, eventual a etajelor suplimentare îți va asigura protecția necesară față de intemperii, cutremure sau alte fenomene care ar putea deteriora serios rezistența clădirii. 

Instalațiile necesare bunei funcționări a clădirii trebuie să fie, de asemenea, de bună calitate, astfel încât să nu fie nevoie de reparații repetate de-a lungul anilor. De la cele electrice și până la cele sanitare, alege mai degrabă să faci o investiție inițială în materiale de calitate, rezistente în timp, în loc să folosești materiale mai ieftine, dar mai puțin eficiente și rezistente. Și asta, pentru că este posibil ca în timp costurile de reparație și întreținere să conducă la un cost total mult mai mare și la defecțiuni care pot afecta serios funcționalitatea și siguranța clădirii.

În cazul în care ai îndoieli cu privire la anumite aspecte ale lucrării sau în legătură cu alegerea materialelor, apelează cu încredere la recomandările unui profesionist. Cu cât ești mai bine informat de la bun început, cu atât lucrarea va putea fi realizată mai bine, mai repede și la un standard superior de calitate.

Sursa foto: Lindab.ro