În urmă cu zece ani, aproape că nu ne puteam gândi că o fotografie realizată cu telefonul mobil ar putea intra vreodată în competiție cu aparatul foto. În prezent, însă, tehnologia a evoluat atât de mult, încât avem mai multe opțiuni, când vine vorba de a face fotografii.
Totuși, înainte să iei o decizie, este important să știi care sunt punctele forte ale fiecărui gadget, pentru a alege un produs de calitate, dar și pentru a te bucura de fotografii reușite.
Avantajele telefoanelor de ultimă generație
Multe persoane preferă să imortalizeze momente inedite cu ajutorul camerei de fotografiat a telefonului mobil, iar astfel, smartphone-urile au ajuns, uneori, mai apreciate decât aparatele foto clasice.
Mai mult, cu ajutorul aplicațiilor mobile, poți prelucra, instantaneu, fotografiile din telefon, modificându-le luminozitatea, culorile, contrastul etc, pentru a le posta pe Facebook sau Instagram. Chiar dacă unele aparate foto au WiFi pentru trimiterea fotografiilor pe dispozitivele mobile, acest lucru presupune transferul imaginilor în mai mulți pași, deci, mai mult timp consumat. În plus, atunci faci fotografii cu telefonul mobil, setările sunt foarte simple. Nu trebuie să mai ții cont de ISO, de viteză de declanșare, diafragmă sau focalizare, ca în cazul unor aparate clasice de fotografiat.
Avantajele aparatelor foto profesionale
Poate că setările aparatelor de fotografiat ți se vor părea destul de dificile, însă acestea fac diferența în foarte multe situații. Spre exemplu, o valoare ISO mai mare îți poate asigura o viteză de declanșare mai mare. De asemenea, senzorul aparatelor foto este mai bun, iar obiectivul nici nu poate fi comparat cu cel al telefonului mobil. Fie că alegi o cameră foto cu zoom, sau una fără, ansamblul obiectiv-senzor va fi mult mai bun decât ceea ce vor oferi smartphone-urile de pe piață, în următorii ani.
În plus, camera foto va avea mereu o autonomie mai bună decât telefonul mobil. În primul rând, atunci când filmezi sau fotografiezi cu telefonul mobil, scazi din autonomia generală a aparatului. De exemplu, după câteva ore de fotografiat, nu doar că nu vei mai avea cum să continui cu imortalizarea fazelor sau peisajelor dorite dar nici nu vei mai avea cum să vorbești la telefonul rămas fără baterie.
De asemenea, fotografiile realizate cu aparatul foto, mai ales cele în format RAW, au un potențial mai mare în etapa de postprocesare, fără riscul degradării imaginii. În plus, calitatea imaginilor surprinse cu o cameră foto DSLR este mult mai bună decât cea a fotografiilor realizate cu telefonul mobil.
Camera foto sau telefonul mobil?
Imaginile surprinse cu telefonul mobil nu sunt încă la nivelul celor realizate cu aparatul de fotografiat, așa că, dacă îți dorești calitate, optează pentru clasicul DSLR sau pentru aparat foto mirrorless. Totuși, fotografia cu telefonul mobil este ușor de făcut, iar smartphone-ul se află mereu cu tine, în buzunar, așa că poți surprinde cu el orice fel de imagine. Iar dacă nu te pasionează fotografia la un nivel avansat, și îți place să faci poze ocazional, optează, fără probleme, pentru un telefon performant.
În schimb, dacă ești un fotograf începător și vrei să înveți mai multe despre această artă, îți recomandăm o cameră foto, de dimensiuni mici, cu doar câteva obiective, pe care să o ai mereu cu tine, mai ales momentele în care vrei fotografii de calitate. Pentru a învăța mai multe trucuri despre setările aparatelor foto, poți urmări diferite tutoriale, sau poți întreba un profesionist, cum ar fi fotograful George Brăiloiu.